Het kloppend hart van Waterland
Live

Exposities Maaike van Veen en Joanna Blaisse in de Broeker kerk

Gepubliceerd: Vrijdag 25 augustus 2023 10:53

Exposities Maaike van Veen en Joanna Blaisse in de Broeker kerk

Foto: Maaike van Veen

Van 31 augustus t/m 1 oktober zijn er exposities van Maaike van Veen en Joanna Blaisse in de Broeker Kerk.

Maaike van Veen (1971) is in de eerste plaats plein-air schilder. Ze woont en werkt in de binnenstad van het schilderachtige Hoorn. Het liefst gaat ze erop uit, op de fiets, om de omgeving te tekenen en te schilderen in olieverf.

Ze heeft een technische achtergrond en dat is duidelijk te zien in haar werk. Een romantisch tafereel zal zij niet snel schilderen: haar voorkeur gaat uit naar het vastleggen van complexe kruispunten, indrukwekkend landbouwmaterieel of een kapelletje in de steigers. Met haar toets en kleurgebruik weet zij de toeschouwer altijd weer te overtuigen van de schoonheid van haar onderwerpen.

Complexe voorstellingen zijn voor haar de uitdaging, ze wil de gestructureerde chaos op het doek overbrengen. Het ritme van de palen, de interactie van techniek en natuur: ze blijft de grenzen opzoeken en zichzelf verder ontwikkelen.

Het meeste werk is “en plein air” – in de buitenlucht geschilderd. De schetsen en studies die ze buiten maakt, werkt ze in haar atelier uit tot grotere schilderijen. Ook maakt ze houtsnedes in kleur, een techniek waarin zij zich eveneens heeft gespecialiseerd. Hierbij maakt ze gebruik van de reductietechniek, waarbij de prent laagsgewijs wordt opgebouwd: bij iedere drukgang wordt er een nieuwe kleur aangebracht.

Maaike van Veen volgde haar opleiding aan de Klassieke Kunstacademie in Groningen. Bij de uitreiking van haar diploma in 2022 ontving ze de Prix de Norvège voor haar eindexamenwerk. De juryleden waren Rein Pol en Henk Helmantel. De prijs bestond uit een geheel verzorgde schilderreis naar de Noorse fjorden. In deze expositie hangen veel werken van haar die gemaakt zijn tijdens of naar aanleiding van deze reis.

Op zaterdag 9 en zondag 10 september is Maaike in en rond de Broeker Kerk aan het schilderen. Graag geeft ze dan tekst en uitleg over haar manier van werken.

Oorspronkelijk is Joanna Blaisse (1950) boekbinder en ze heeft ook jarenlang anderen hiertoe opgeleid. Boeken maakt ze nog steeds, zelf gebonden van bijzonder papier en meestal met een bijzondere aanleiding zoals een geboorte of een huwelijk. Met daarin haar losse en ontroerende illustraties in inkt en kleurige aquarel, zoals ze die al maakt zo lang als ze zich kan herinneren. Ook haar brieven illustreert ze met tekeningen.

Op latere leeftijd besloot ze nog te starten met de studie Rechten en daarna heeft ze 20 jaar gewerkt bij het Openbaar Ministerie in Amsterdam. Naast haar werkzaamheden als jurist was zij hier medeverantwoordelijk voor de kunstcollectie in het Rechtbankgebouw.

Na haar pensionering volgde ze de dagopleiding aan de Wackers academie in Amsterdam, waar ze veel leerde over andere technieken en materialen dan die welke ze al zo goed kende.

Tijdens de expositie in de Broeker Kerk zijn zowel werk in aquarel als in olieverf van haar te zien. Het thema van haar werk is Vogels. Zelf zegt ze hierover: “Vogels ontroeren me. Lange tijd leefde ik met een kauwtje. Je verwacht niet dat die vogel zo’n intense band met je aangaat. Hij sliep op m’n hoofd, haalde spinnetjes voor me als voedsel, plukte broodrestjes uit m’n tanden en praatte op m’n schouder de hele dag met me.”

Haar schilderingen of tekeningen moeten iets te maken hebben met iemand of iets dat haar interesseert. Haar doel is om een gevoel van verwondering, humor, schoonheid of een persoonlijke boodschap over te brengen. Ze houdt van oude materialen, schildert graag op stukken hout, zeil of lakens. De ondergrond of het voorwerp zijn bepalend voor wat ze met kwaststreken, verf, inkt, krijt, was of wat dan ook, maakt. En voor wie – want dat is voor haar minstens zo belangrijk.

Joanna Blaisse woont en werkt in Amsterdam.

Voor meer informatie over culturele activiteiten of exposities in de Broeker kerk: www.broekerkerk.nl

 

Bron: Broeker Kerk

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services