Het kloppend hart van Waterland
Live

Expositie Masha Brzhezinskaia in Kerk Zuiderwoude

Gepubliceerd: Maandag 27 mei 2019 16:10

Expositie Masha Brzhezinskaia in Kerk Zuiderwoude

Foto: Masha Brzhezinskaia

Ieder jaar, van mei tot september, organiseert Cultuur in de Kerk - CatharinaStichting Zuiderwoude in samenwerking met de kerk een aantal zomertentoonstellingen met werk van verschillende kunstenaars op rij. Vanaf 1 juni exposeert Masha Brzhezinskaia (Gorky 1972) met olie- en acrylverf schilderijen met als thema het Nederlandse eten: Soup-rematism.

Masha Brzhezinskaia
Masha is in 1972 geboren in Gorky, het huidige Nijny Novgorod. Zij is grafisch ontwerper en illustrator met ruim 20 jaar ervaring in illustratie en ontwerp van boeken en tijdschriften. Zij was daarnaast kunstdocent aan de Universiteit van St Petersburg. Haar expertise omvat boekontwerp en kunstillustraties middels digitale programma’s, maar ook met teken- en schildertechniek.

Masha is nu ruim twee jaar in Nederland, en legt zich toe op het tekenen en schilderen van vrij werk. Ze maakt deel uit van een kunstenaarscollectief en heeft een atelier in Amsterdam Noord. In Nederland liet ze zich inspireren door de verandering die een nieuwe cultuur met zich meebrengt. Eten is er daar een van. Ze visualiseerde typisch Hollands voedsel in kleurrijke vlakken en geometrische vormen. Dit met een knipoog naar de abstracte kunstvorm uit het begin van de 20e eeuw in Rusland: het Suprematisme, dat we o.a. kennen van de Russische schilder Malevich.

Zelf zegt ze daarover: “Ik zette met enige ironie typisch Hollands voedsel neer in een nieuw en fel gekleurd kunstwerk”.

Masha over haar werk
De afgelopen eeuw, met nieuwe technologie, maakt dat wij ongekende mogelijkheden hebben. Mogelijkheden die wij nooit eerder hebben gehad. We kunnen snel en makkelijk - binnen een seconde - ontwerpen realiseren en grote schilderijen maken. Er zijn geen menselijke vaardigheden meer nodig om lijnen en vormen te creëren. En je kunt je ideeën met een druk op de knop delen met de hele wereld. Het probleem is dat de wereld vol raakt door al deze ideeën en technologieën. Daarom gaan we steeds meer de nadruk leggen op handwerk en op vaardigheden. Naar mijn mening dreigen we het belang van gevoelens en begrip uit het oog te verliezen. Wij zijn allemaal onderdeel van een meer en meer gemeenschappelijke culturele achtergrond en de verschillen tussen mensen worden kleiner en kleiner. Is dat goed? Of is dat slecht? Niemand heeft het antwoord.

Ik realiseerde mij dat wij abstracte en concrete vormen gebruiken, die al aan het begin van de 20e eeuw door artiesten ontdekt zijn. Wij gebruiken het voor grafisch ontwerp, voor architectuur en voor andere kunstvormen. Het is makkelijk om dergelijke ontwerpen te maken en te laten zien door middel van een computer. Wij zoeken er niets achter. Maar wanneer je dieper probeert te kijken naar de ontwerpen van pioniers van Suprematisme en Kubisme zie je gevoel. Zie je twijfel. Zie je zoeken. Ik wil mijzelf niet tussen de grootheden van Suprematisme en Kubisme plaatsen. Maar ik kwam op het idee om zelf door een nieuwe bril naar hun werk te kijken. En omdat ik mijzelf in een nieuwe culturele situatie bevind - nog vers en nieuw tegen de culturele verschillen kijk - besloot ik mijn ervaring en mijn visie in mijn composities te verwerken. Natuurlijk met enige ironie. Hoe kan het serieus zijn wanneer alles al bestaat en alles al is uitgevonden. Er is niets nieuws onder de zon.

Kerk te Zuiderwoude open: Weekenden 1/2, 8/9, 15/16 en 22/23 juni van 12.00-16.00

Bron: Catharinastichting Zuiderwoude

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services