Het kloppend hart van Waterland
Live

Eerste oefening Overval bij de Zuiderpoort

Gepubliceerd: Vrijdag 02 juni 2023 13:31

Eerste oefening Overval bij de Zuiderpoort

Foto: Patty de Jong

Op 6 juli start 450 jaar Slag op de Zuiderzee met een bestorming van de Zuiderpoort. De Geuzen willen de Spanjaarden het gebied uitjagen en het land (en zee) terugveroveren. Dit gaat natuurlijk niet zomaar spontaan goed, dus hiervoor is een script geschreven en moet er geoefend worden.

De eerste oefendag was op 21 mei bij de brandweer in Monnickendam. Het zou eerst op het Hemmeland plaatsvinden maar dat bleek niet mogelijk. De brandweer heeft toen zijn deuren geopend. Theaterregisseurs Margriet Weehuizen en Anna van der Heijden legden uit wat er ging gebeuren en de rollen werden verdeeld onder de circa 60 mensen die op de oproep voor figuranten waren afgekomen.

Er zijn Spaanse poortwachters en soldaten en onder de Geuzen zijn leiders en sterke mannen die de poort openbreken. En de bevolking die van harte meedoet. Ook al is iedereen nog niet verkleed, het ziet er na een paar uur trainen al heel goed uit. De volgende oefendag is op 3 juni. Wil je meedoen? Kijk op www.slagopdezuiderzee2023.nl voor meer informatie.

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services