Het kloppend hart van Waterland
Live

Een nieuwe noodverordening voor de gedeeltelijke lockdown

Gepubliceerd: Donderdag 15 oktober 2020 08:21

Een nieuwe noodverordening voor de gedeeltelijke lockdown

Foto: RTV LOVE 2

Dinsdag 13 oktober kondigden minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge tijdens een persconferentie nieuwe coronamaatregelen aan.

De maatregelen zijn fors maar nodig om het snel oplopende aantal besmettingen terug te dringen en de bijbehorende druk op de reguliere en coronazorg in te dammen. De maatregelen gaan in op woensdag 14 oktober 2020 om 22.00 uur en gelden in ieder geval voor twee weken, misschien nog langer. De aangescherpte maatregelen zijn verwerkt in een nieuwe noodverordening voor de regio Zaanstreek-Waterland die vanavond gepubliceerd is op www.vrzw.nl.

De belangrijkste nieuwe maatregelen in de noodverordening zijn:

- Groepsvorming openbare plaats of buitenlucht: met niet meer dan 4 personen;
- Samenkomst in gebouwen: max 30 personen per zelfstandige ruimte, mits 1,5 meter in acht kan worden genomen;
- Bezoek binnenshuis: max 3 personen per dag;
- Eet- en drinkgelegenheden worden gesloten, afhalen is wel toegestaan;
- Verbod op evenementen;
- Winkels sluiten uiterlijk om 20 uur met uitzondering van supermarkten;
- Alcoholverbod na 20 uur voor verkoop, bezorgen en nuttigen in de openbare ruimte;
- Sporten mag buiten met max 4 personen, binnen max 30 personen mits anderhalve meter gehouden kan worden, kinderen tot en met 17 jaar zijn uitgezonderd. Publiek is bij sporten niet toegestaan. Wedstrijden zijn alleen toegestaan voor topsporters;
- Sportkantines en kleedkamers zijn gesloten.

Deze maatregelen hebben stevige impact op de samenleving en de economie. Maar om het virus in te dammen zullen we moeten ingrijpen op die plaatsen waar de kans om het virus op te lopen het grootst is en door het aantal contactmomenten en reisbewegingen te beperken. Deze stap is ingrijpend maar hard nodig nu de situatie zich de afgelopen weken heeft ontwikkeld van zorgelijk, naar ernstig en vervolgens naar zéér ernstig. Het is cruciaal dat we 1,5 meter afstand tot anderen houden en de basis hygiëneregels blijven volgen. Iedereen met klachten laat zich testen en mensen met een positieve testuitslag blijven thuis. Alleen samen krijgen we corona onder controle.

Bron: Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services