Het kloppend hart van Waterland
Live

Een inkijk in `Het Beroemde Huis` te Broek in Waterland

Gepubliceerd: Zaterdag 18 juni 2022 20:04

Een inkijk in `Het Beroemde Huis` te Broek in Waterland

Omroep PIM maakte een mini-documentaire over Het Beroemde Huis in Broek in Waterland. Deze mini-documentaire is van 20 - 26 juni elke dag om 13.00, 17.00 en 22.00 uur te bekijken.

Nadat we hartelijk werden ontvangen door de eigenaren van het Beroemde Huis, Elly en Jos van Doornik, vielen onze ogen bijna uit onze kassen na het zien van zoveel moois in dit huis. Op de wanden en plafonds prijkten prachtige schilderingen. Elly en Jos ontdekten deze muur en- wandschilderingen nadat zij het huis hadden gekocht en een restauratie startten. Dikke lagen verf, voorzetwanden en verlaagde plafonds onttrokken de decoraties aan het zicht. Tien jaar lang duurde de restauratie van het huis en werd het het levenswerk van het echtpaar van Doornik. Zij hebben de lagen verf allemaal zelf verwijderd en zonder hen hadden deze zeldzame interieurschilderingen niet aan het licht gekomen.

Inmiddels behoort het huis tot de top honderd van de best bewaarde interieurs van Nederland! Niet alleen de schilderingen maken het huis bijzonder, het huis kent ook een lange geschiedenis met verbouwingen en uiteenlopende eigenaars en bewoners. Ook Neeltje Pater heeft het huis in 1753 geërfd, maar zij heeft er zelf niet in gewoond. Over de geschiedenis van het huis is door een kunsthistorica een boek geschreven.

Mocht je het huis van binnen willen bekijken, dan is er de mogelijkheid om een rondleiding te boeken.


Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services