Het kloppend hart van Waterland
Live

Een boek voor elke werkende Waterlander

Gepubliceerd: Vrijdag 20 oktober 2017 19:16

Een boek voor elke werkende Waterlander

Leanne Steeghs uit Monnickendam schreef het boek 'Systemisch wijzer' met Siets Bakker. Beiden zijn zelfstandig trainer, coach en adviseur. We interviewden Leanne op een mooie herfstochtend op het Hemmeland.

Het is een managementboek geworden, niet uitsluitend voor managers maar voor iedereen in een werksituatie, met herkenbare situaties en het biedt je een andere manier van kijken.

Als de sfeer niet goed is op je werk of dezelfde problemen steken iedere keer weer de kop op dan kan het zinvol zijn om eens op een systemische manier te kijken naar wat er speelt. De bovenstroom (dat wat we kunnen zien en horen) is anders dan de onderstroom: dat wat je voelt, waar niet over gesproken wordt, wat onzichtbaar is maar toch bestaat.

De auteurs beschrijven drie oerkrachten die in die onderstroom spelen. En als daar iets aan schort - op het werk of privé - merk je dat. Dan voel je dat er iets niet klopt, maar hoe benoem je dat? Het is geen zweverig of ingewikkeld boek, maar doorspekt met duidelijke en herkenbare voorbeelden uit het dagelijks leven.

Een van die oerkrachten gaat over 'erbij horen', "zo doen we het hier". De mores in een bestaand gezin, vriendengroep, in een club of op kantoor. De tweede oerkracht is je plek in de ordening, ook die is van belang. Ben je de oudste, langst in dienst, meest ervarene? En als dat verandert door een nieuwkomer of wijziging in de structuur heeft dat invloed op de betrokkenen. De derde is de balans in geven en nemen. Als die uit evenwicht is - bijvoorbeeld omdat je baas veel meer van je vraagt dan dat je ervoor terug krijgt - dan zie je ook 'gedoe' ontstaan.

Hoe je hiermee kunt omgaan of hoe je dingen anders kunt aanpakken, daar gaat dit lekker leesbare boek over. Inmiddels is het ook vertaald in het Engels en als luisterboek verkrijgbaar. Meer informatie vind je op www.systemischwijzer.nlDeel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services