Het kloppend hart van Waterland
Live

Door KNRM Marken gevonden Britse Short Stirling wordt geborgen

Gepubliceerd: Zondag 30 augustus 2020 08:18

Door KNRM Marken gevonden Britse Short Stirling wordt geborgen

Foto: Markernieuws

De Britse Short Stirling bommenwerper BK716 van het 218e Squadron Royal Air Force, welke eind 2008 is gevonden door bemanning van reddingboot ‘Frans Verkade’ van station Marken van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM), zal vanaf maandag 31 augustus worden geborgen.

Na twaalf jaar onderzoek van de Stichting Aircraft Recovery Group 1940-1945 uit Heemskerk samen met het Marker KNRM station wordt de Short Stirling boven water gehaald. De berging maakt deel uit van het ‘Nationaal programma berging vliegtuigwrakken’. De start van dit programma was eind september 2019.

Opdrachtgever is de gemeente Almere en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en het Ministerie van Defensie ondersteunen de gemeente bij de berging met geld en advies.

Het vliegtuigwrak wordt nu geborgen omdat zeer waarschijnlijk de stoffelijke resten van de zeven bemanningsleden zich nog in het wrak bevinden. Het wrak bevindt zich ongeveer vier kilometer ten oosten van Marken bekend als de “Kuil van Marken”. De berging zal ongeveer vier á vijf weken in beslag nemen.

De BK716 was op maandag 29 maart 1943 opgestegen van vliegveld ‘Downham Market’ in Engeland. De bemanningsleden van de BK716 waren:- Flying officer John Frederick Harris, 29 jaar, Royal Air Force
- Sergeant Ronald Kennedy, 22 jaar, Royal Air Force
- Flying officer Harry Gregory Farrington, 24 jaar, Royal Canadian Air Force
- Sergeant Charles Armstrong Bell, 29 jaar, Royal Air Force
- Flying officer John Michael Campbell, 30 jaar, Royal Air Force
- Sergeant John Francis James McCaw, 20 jaar, Royal Canadian Air Force
- Sergeant Leonard Richard Shrubsall, 30 jaar, Royal Air Force

Meer info over de berging van Short Stirling: https://www.almere.nl/over-almere/historie/erfgoedhuis/archeologie-in-almere/short-stirling/


Bron: Hans Vierveijzer

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services