Het kloppend hart van Waterland
Live

Dirk Oosterbaan weer te zien in Waterlandsmuseum De Speeltoren

Gepubliceerd: Woensdag 18 november 2020 17:15

Dirk Oosterbaan weer te zien in Waterlandsmuseum De Speeltoren

Foto: Omroep PIM

Het Waterlandsmuseum de Speeltoren in Monnickendam is vanaf heden weer geopend in de weekenden. Tot en met 31 januari 2021 kunt u naar de tentoonstelling “Mijn Monnickendam” van de in Monnickendam geboren en getogen kunstenaar Dirk Oosterbaan. Tekenen en schilderen was zijn grootste passie en een belangrijk thema was natuurlijk Monnickendam en Waterland. De tentoonstelling toont zijn stadsgezichten, doorkijkjes, Waterlandse landschappen, haven, ijspret en visverwerking. Het geeft de bezoeker een goed beeld van de veelzijdigheid en creativiteit van deze bescheiden maar perfectionistische kunstenaar Dirk Oosterbaan.

Voor Dirk Oosterbaan (1934 -2011) was, van jongs af aan, tekenen zijn lust en zijn leven en toen een goede vriend hem een mogelijkheid bood in de reclamebranche zijn talenten te benutten, greep hij dat met twee creatieve handen aan. Vanaf zijn 48ste is Dirk gestopt met zijn professionele carrière en zich nog intenser bezig gaan houden met tekenen, schilderen, zeefdrukken en beeldjes snijden uit hout. Alles wat hem voor ogen kwam en hem boeide werd teken- en schilderonderwerp.

In het werk van Dirk staat een aantal thema's altijd centraal, zoals het gebrek aan respect van de mens voor de natuur en de dieren. Dit raakte hem altijd diep en is in veel van zijn tekeningen terug te vinden. Het thema van deze tentoonstelling laat zijn liefde voor de stad Monnickendam zien, waar hij zijn hele leven woonachtig was. Het toont de bezoeker een prachtig beeld van het schilderachtig karakter van het stadje Monnickendam, gezien door de creatieve ogen van Dirk Oosterbaan. De tentoonstelling “Mijn Monnickendam” is te zien tot en met 31 januari 2021 in de Kunstzaal van het museum. 

Bron: Waterlandsmuseum De Speeltoren

 

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services