Het kloppend hart van Waterland
Live

Derde aflevering van W.I.E.G. over Dorpswinkels

Gepubliceerd: Maandag 30 september 2019 20:54

Derde aflevering van W.I.E.G. over Dorpswinkels

Foto: Omroep PIM

In mei startte Omroep PIM met een nieuw programma onder de naam “Wat Is Er Gaande?”, kort gezegd “WIEG”, een praatprogramma, waarin met twee gasten een gesprek wordt gevoerd over zaken die in de gemeente of in de regio Waterland gebeuren, zijn gebeurd of staan te gebeuren. De gehele maand oktober kunt u kijken naar aflevering 3 met als thema 'Dorpswinkels'.

Nog niet zo lang geleden was er in de meeste kernen van Waterland nog een winkel, vaak waren er meerdere: een slager, een bakker, een groenteboer of kruidenier, een smid die ook gereedschap en huishoudelijke artikelen verkocht en zo meer. Het ging om winkeltjes, maar daarnaast ook om "kleine nering" aan huis.

In de loop van de tijd is dat aanbod steeds kleiner geworden en in de meeste kleine kernen geheel en al verdwenen. Zelfs in de wat grotere kernen bleven er geen of slechts enkele winkeltjes over, gedreven door kleine, zelfstandige ondernemers. Tegen de trend in houden zij met ondernemerszin en met heel hard werken een voorziening in stand, of brachten deze opnieuw tot stand, die van groot belang is voor de leefbaarheid en aantrekkelijkheid van de kern. "Wat goed dat hier nog een winkeltje is /een paar winkeltjes zijn" valt bij heel veel inwoners van Ilpendam en Broek in Waterland te horen.

Omroep PIM zag daarom meer dan genoeg reden om aandacht te besteden aan de betekenis van dorpswinkels in deze kernen, ook aan de sociale functie die zij er vervullen.

In de derde editie van het programma WIEG spraken we met Anne Le Gloahec (Anne&Co, Ilpendam) en Annemarie Wals ('t Winkeltje, Broek in Waterland) over wat hen drijft om een zelfstandige dorpswinkel te runnen, hoe zij naar de betekenis daarvan kijken en hoe zij de toekomst ervan tegemoet zien. Met hun bijdrage wordt ook de inzet van andere winkels en kleine ondernemers in de kleine kernen in Waterland op waarde geschat.

Wat Is Er Gaande (“WIEG”) wordt maandelijks opgenomen en elke eerste van de maand komt er een nieuwe aflevering. Deze zal de gehele maand worden herhaald om 14.00 en 20.30 uur. U kunt naar de derde aflevering kijken vanaf dinsdag 1 oktober om 20.30 uur.

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services