Het kloppend hart van Waterland
Live

Dag van de Familiegeschiedenis bij Waterlands Archief

Gepubliceerd: Vrijdag 06 oktober 2023 12:13

Dag van de Familiegeschiedenis bij Waterlands Archief

Foto: Waterlands Archief

Op zondag 22 oktober is het de Dag van de Familiegeschiedenis bij het Waterlands Archief. Op deze open dag is iedereen van harte welkom om te komen luisteren naar de presentaties, een kijkje te nemen in de archiefdepots en de informatie- en boekenmarkt te bezoeken. Ook is onze eigen Waterlandse versie van Verborgen Verleden, waarbij een familie uit de regio centraal staat, een bezoek waard. Voor de kinderen zijn er hele leuke activiteiten waarbij kinderboekenschrijfster Marjolein de Munnick voorleest uit eigen werk en de kleintjes een stamboom en familiewapen kunnen maken.

Het Waterlands Archief organiseert de dag samen met de Genealogische Vereniging (NVG) Zaanstreek-Waterland. Ook het CBG | Centrum voor Familiegeschiedenis en Bibliotheek Waterland werken mee om op deze dag een mooi programma te kunnen bieden.

De sprekers zijn:

Eva Vriend

Eva Vriend zal vertellen over haar onderzoek naar Schokker nazaten. In 1859 werden de inwoners van Schokland, eiland in de Zuiderzee, wegens de constante dreiging van overstromingen gedwongen het eiland te verlaten. Veel Schokkers kwamen in Volendam terecht.
Eva zal vertellen over hoe zij haar onderzoek naar de oud-Schokkers heeft aangepakt. Zij werd bij haar speurtocht geholpen door het Waterlands Archief en door Simon Tol, zelf nakomeling van een Schokker familie. Simon zal vanuit zijn eigen familiegeschiedenis een aanvulling op de lezing geven.
Eva Vriend is schrijver en historicus. Zij schreef onder andere Eens ging de zee hier tekeer over de Zuiderzee. Haar boek over de Schokker nazaten verschijnt voorjaar 2024.

Truus Ruiter

Truus Ruiter was jarenlang journalist bij De Volkskrant en schreef onlangs een boek over haar betovergrootmoeder Maartje Stuijt-Van Baar uit Zuidoostbeemster, getiteld Het Verdriet van Vredeveld. Een foto van Maartje in haar moeders familie-album bracht haar op het spoor van deze vrouw, die leefde van 1833 tot 1926. Ze werd geboren in de Purmer en trouwde met Jan Stuyt, erfgenaam van de herenboerderij “Vredeveld” aan de Volgerweg in de Beemster. Op de Dag van de Familiegeschiedenis vertelt de schrijfster over de ontdekkingen die ze deed in haar onderzoek naar haar Beemster voorouders.

Gerard Beerman

Gerard Beerman, bestuurslid van de NGV afdeling Zaanstreek-Waterland, kocht in 1994 op een rommelmarkt voor ƒ 5,00 een doosje. Het doosje bevatte een paar speldjes, opgerolde bankbiljetten (De Japansche Regeering betaalt aan toonder), twee sigaartjes en een insigne. Het waren duidelijk Indische oorlogsherinneringen. Het insigne bleek de sleutel naar de eigenaar van het doosje te zijn. Gerard vertelt over het doeloe-doosje en het verhaal erachter. Daarbij zal hij ook stilstaan bij de gevolgde zoektocht.

Jacqueline Verkleij

Jacqueline Verkleij van het CBG | Centrum voor Familiegeschiedenis geeft een lezing met als titel "Op zoek naar een nieuw vaderland. Hoe spoor je migranten in je familiegeschiedenis op?”

In de meeste familiegeschiedenissen vind je wel een of meer personen die óf hun geluk over de grens hebben gezocht, of juist uit om uiteenlopende redenen vanuit het buitenland naar Nederland zijn gekomen. In deze presentatie laat CBG-onderzoeker Jacqueline Verkleij je zien hoe je hen op het spoor kunt komen, en hoe je dat spoor naar hun oude dan wel nieuwe vaderland kunt volgen.

Jacqueline Verkleij werkt als onderzoeker bij het CBG | Centrum voor familiegeschiedenis. Ze heeft al jaren geleden het (uiterst besmettelijke) genealogievirus opgelopen, en maakt naast haar werk bij het CBG stamboomboeken in opdracht van particulieren. En die eigen stamboom is natuurlijk ook nooit klaar!

Presentatie winnaar Verborgen VerledenDe middag wordt afgesloten met de presentatie van de winnaar van ons eigen Waterlandse Verborgen Verleden. In augustus konden mensen zich opgeven voor nader onderzoek naar de familiegeschiedenis en presentatie van de resultaten op 22 oktober, de Dag van de Geschiedenis.

Deze dag is er ook voor kinderen van alles te doen:

Eigen familiewapen maken

Zoals in het OntdekLAB je eigen familiewapen maken. Dit kan op een van de computers van de bibliotheek met het programma Coat of arms maker. Hoe het familiewapen eruit komt te zien mag je helemaal zelf weten: kleuren en afbeeldingen die op het familiewapen komen te staan. Als de jonge maker helemaal tevreden is over het ontwerp, dan wordt het familiewapen uitgeprint en mag het mee naar huis worden genomen. Er zijn twee groepen Groep 1. 13.00 – 14.00 uur; Groep 2. 14.00 – 15.00 uur. Het wordt gehouden in de Waterlandzaal van de bibliotheek, maar ook via het Waterlands Archief te bereiken. Ouder en kinderen zijn van harte welkom. Aanmelden voor deze activiteit is verplicht omdat er maximaal 15 werkplekken zijn (ouders tellen niet mee), dus 1 kind met 1 ouder telt als 1!

Voorlezen Marjolein Munnik

Kinderboekenschrijfster Marjolein Munnik (schrijfster en lerares) komt voorlezen en vertellen uit haar boek Misschien wel de allermooiste en maakt daarna met de kinderen een stamboom. Het tijdstip is 15.15 tot 16.00 uur en wordt ook gehouden in de Waterlandzaal van de bibliotheek. Ouders en kinderen vanaf 4 jaar zijn van harte welkom. Aanmelden voor deze activiteit is verplicht omdat er plaats is voor maximaal 30 kinderen.

De deelname aan de Dag van de Familiegeschiedenis is gratis.
ALLEEN voor de kinderactiviteiten is aanmelding verplicht in verband met beperkte ruimte. Stuur daarvoor een e-mail met uw gegevens naar aanmelden@waterlandsarchief.nl Vermeld daarbij Dag van de Familiegeschiedenis en zet in de mail welke kinderactiviteit jullie willen bijwonen (Maak je eigen familiewapen Groep 1 of Groep 2, of Marjolein Munnick).

Meer informatie: www.waterlandsarchief.nl.

 

Bron: Waterlands Archief

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services