Het kloppend hart van Waterland
Live

Chardy van Riel brengt met mobiel carillon de kerstsfeer op Marken

Gepubliceerd: Zaterdag 25 december 2021 15:18

Chardy van Riel brengt met mobiel carillon de kerstsfeer op Marken

Foto: Omroep PIM

De 21-jarige Chardy van Riel nam eind november het initiatief voor een crowdfundingactie waarmee hij 900 euro op wilde halen om op Kerstavond met een mobiel carillon kerstliederen te spelen voor de bevolking van Marken. Een paar dagen later was het volledige bedrag bij elkaar, en dus ging Chardy op Kerstavond met het mobiele carillon door de straten van Marken om de inwoners te trakteren op een volledig coronaproof kerstconcert.

Vorig jaar had Chardy de smaak te pakken gekregen, want toen in 2020 door de coronamaatregelen van toen op Marken werd besloten dat de jaarlijkse kerstoptocht van de kerstman over het eiland werd afgeblazen, besloot hij om in het diepste geheim en zonder aankondiging een rondje op Marken te rijden met het mobiele carillon, om op die manier toch de inwoners te trakteren op kerstliedjes en om zo Kerstavond toch een beetje extra gezellig te maken.

Dit jaar wilde hij dit herhalen, maar liep wel aan tegen de kosten van het huren van carillon. Daarop besloot hij om via een crowdfundingactie de inwoners van Marken te vragen om hem te steunen. En dat gebeurde! Want een paar dagen later was het totale bedrag al gehaald. En zelfs meer dan de benodigde 900 euro. Maar Chardy had al aangegeven dat hij het geld, mocht er meer worden opgehaald, zou doneren aan het Leger des Heils. Chardy: "De reden achter dit goede doel is dat ik ervan overtuigd ben dat iedereen een warm thuis nodig heeft. Zeker om zo de koude winterdagen door te kunnen komen in plaats van in een donkere, koude, grille straat of onder een brug etcetera. Iedereen, waar dan ook, verdient dat. En helemaal met kerst! Kerst hoort iedereen bij elkaar te zijn!".

24 december arriveerde het carillon om 15.30 uur op Marken en een uurtje later werd begonnen met het muzikale rondje over Marken. Dat was trouwens nog best een uitdaging want het carillon in combinatie met de bus ervoor heeft een totale lengte van zo'n 12 meter. En dat vereist best wel wat vakkundig stuurwerk door de soms smalle straten van Marken. Uiteindelijk kon het carillon alleen niet op de werven komen op Marken, omdat het daar echt te smal was, maar voor de rest wist Chardy iedereen te laten genieten van prachtige kerstmuziek. De mensen stonden voor het raam, of voor de deur te luisteren. En naast het repertoire van 15 kerstnummers werd natuurlijk ook het Marker Volkslied ten gehore gebracht!

Het gehele concert kunt u op zaterdag 25 december om 21.00 uur en zondag 26 december om 12.00 en 20.30 uur bij Omroep PIM zien, of op ons YouTube-kanaal.  

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services