Het kloppend hart van Waterland
Live

CatharinaStichting presenteert Wintergasten met Bibi Dumont Tak

Gepubliceerd: Woensdag 02 januari 2019 17:40

CatharinaStichting presenteert Wintergasten met Bibi Dumont Tak

Foto: Chris van Houts

Wintergasten biedt één keer per jaar podium aan een Waterlandse gast. Dit jaar is dat (Kinderboeken)schrijfster Bibi Dumon Tak. Er zijn redenen genoeg om Bibi als gast uit te nodigen: ze is in Zuiderwoude komen wonen én ze heeft in 2018 de Theo Thijssen oeuvreprijs gewonnen.

Programma
Bibi Dumon Tak is de onevenhoevigste schrijfster van Nederland genoemd. Dat maakt nieuwsgierig, want hoezo? Dat heeft te maken met haar meest recente boek, de poëziebundel Laat een boodschap achter in het zand, met illustraties van Annemarie van Haeringen. Het is een boek over evenhoevigen, ofwel dieren met twee of vier tenen. Onevenhoevigen mochten niet in het boek. De Okapi heeft daartegen geprotesteerd, maar tevergeefs, de redactie vond het niet goed. De redactie? Dat is Bibi.

- Hoe kijkt zij naar de wereld, te beginnen bij Zuiderwoude?
- Wat ziet, hoort, ruikt en proeft ze als ze door de dorpsstraat of over het Dijkeinde loopt?
- Hoe raakte ze verzeild bij een circusgroep en wat deed ze in het bejaardenhuis voor koeien?

We gaan het haar vragen. En we vragen haar ook om voor te lezen; uit welk boek mag ze zelf zeggen. Een middag voor iedereen die nieuwsgierig is of wil worden.

Over Bibi Dumon Tak
Bibi Dumont Tak (Rotterdam 1964) wilde als kind dierenarts of ornitholoog worden omdat ze altijd met dieren bezig was. Schrijven deed ze ook altijd al, en na haar studie Nederlandse taal- en letterkunde zijn die twee interesses prachtig samengekomen.

In 2001 verscheen haar eerste boek: Het koeienboek. Het werd bekroond met een Zilveren Griffel. Andere, deels ook bekroonde boeken van Bibi zijn o.a.: Wat een circus, Laika tussen de sterren, Soldaat Wojtek, Rotjongens, Bibi’s bijzondere beestenboek, Winterdieren, Mikis de ezeljongen, Bibi’s doodgewone dierenboek, Het heel grote vogelboek en We gingen achter de hamsters aan. Mee met de dierenambulance.

Bibi Dumon Tak wordt wel de koningin van de literaire non-fictie voor kinderen genoemd. Uit het juryrapport van de Theo Thijssenprijs: “Het oeuvre van Bibi Dumon Tak toont: om in vervoering te raken heb je geen verzinsels nodig. Vervoering bereik je met de blik van een kind – onbevangen, origineel en eerlijk – en de pen van een dichter – eigenzinnig, esthetisch en persoonlijk. En dan kijken, en schrijven. Datgene doen en datgene maken waarmee de literatuur zich van alledaagse tekst en taal onderscheidt. Die blik en die pen bezit Bibi Dumon Tak als geen ander.”

Wintergasten vindt plaats op zaterdag 19 januari om 16.00 uur in de kerk van Zuiderwoude. De deur gaat open om 15.30 uur. Meer informatie: http://www.catharinastichtingzuiderwoude.nl

Bron: Catharinastichting Zuiderwoude

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services