Het kloppend hart van Waterland
Live

Cantorij Monnickendammer presenteert Petite messe solennelle van Rossini

Gepubliceerd: Donderdag 16 november 2023 10:06

Cantorij Monnickendammer presenteert Petite messe solennelle van Rossini

Foto: Cantorij Monnickendam

Op zaterdag 25 november presenteert Cantorij Monnickendam in de Grote Kerk van Monnickendam om 16.00 uur de Petite messe solennelle van Rossini.

De Italiaanse componist Gioacchino Rossini (1792-1868), bekend om zijn vele opera’s, componeerde in 1863 zijn Petite messe solennelle, een kleine plechtige mis. De muziek is allerminst klein, eerder groots, een meeslepende compositie van meer dan een uur. Dat klein verwijst naar de kleine bezetting van de oorspronkelijke versie van deze mis, voor vier solisten en een vierstemmig koor van maar 12 zangers, begeleid door twee piano’s en een harmonium. Door die bescheiden bezetting kon het werk worden uitgevoerd in de privékapel van de opdrachtgever, graaf Pillet-Will. Een jaar voor zijn dood orkestreerde Rossini de mis voor symfonische bezetting en werd het een Messe solennelle.

Het koor heeft oorspronkelijk een naar verhouding bescheiden aandeel in deze mis. Het is vooral een concert voor solisten. Maar de dirigent van de Cantorij Monnickendam, Marcel den Dulk, heeft het overgrote deel van de stukken voor solisten gearrangeerd voor koor. Zo is de rolverdeling omgedraaid, het is een koorwerk met solistische bijdragen geworden.

In plaats van vier zijn er twee solisten voor de uitvoering op 25 november, te weten de bariton Slava Cioban en de sopraan Nataliia Cioban, afkomstig uit Kiev. Wij zijn er trots op dat zij al voor de vierde keer met ons optreden. We worden begeleid door blazers van het Nationaal Symfonisch Kamerorkest, het NASKA, en door Frank den Herder op piano en orgel.

Het concert wordt uitgevoerd in de Grote Kerk van Monnickendam aan de Zarken en begint om 16.00 uur. De duur van het concert is anderhalf uur. Er is een pauze.

Meer informatie: www.cantorijmonnickendam.nl

Bron: Cantorij Monnickendam

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services