Het kloppend hart van Waterland
Live

Cantorij Monnickendam zingt de Johannes Passion van Bach in de Grote Kerk van Monnickendam

Gepubliceerd: Zaterdag 10 februari 2024 11:09

Cantorij Monnickendam zingt de Johannes Passion van Bach in de Grote Kerk van Monnickendam

Foto: Nico Oussoren 1

2024 is voor de Cantorij Monnickendam een belangrijk jaar. Zij vieren namelijk hun 75-jarig bestaan. Hoe? Door muziek, door te zingen met elkaar en voor het publiek. Cantorij Monnickendam gaat van start op 16 maart om 19.30 uur met de uitvoering van de Johannes Passion. Deze passiemuziek over het lijden en sterven van Jezus is 300 jaar geleden voor het eerst ten gehore gebracht in de Nicolaikirche in Leipzig.

Dirigent van Cantorij Monnickendam is Marcel den Dulk. Hij is een groot kenner van de muziek van Johann Sebastian Bach en van de Johannes Passion in het bijzonder. Hij leert de Cantorij dat muziek om beweging gaat, dat de muziek van Bach als dansen is, licht en melodieus. Melodie en tekst hangen volledig met elkaar samen. Het gaat om begrip van elke zin, hoe past de muziek op de tekst, hoe kan het publiek ervaren wat Bach met zijn muziek wilde zeggen.

Er was 300 jaar geleden de nodige kritiek op de Johannes Passion van Bach. Het zou te theatraal en te uitbundig zijn. Het moest ingetogener, meer gedragen. Bach kwam deze kritiek tegemoet in de wijze waarop hij het evangelie van Mattheus op muziek zette, met zijn Mattheus Passion. De Cantorij Monnickendam geeft sinds jaar en dag de voorkeur aan de Johannes Passion. Het is korter, bondiger, en in zekere zin ook toegankelijker. De Cantorij is bijzonder vertrouwd met de Johannes Passion, zij zingen het dit jaar voor de 51ste keer!

Voor de uitvoering in de Grote Kerk van Monnickendam van 16 maart aanstaande wordt de Cantorij versterkt door achttien ervaren projectzangers. Met zes professionele solisten van naam en faam en het Nationaal Symfonisch Kamerorkest wordt het gegarandeerd een hoogtepunt in de rijke geschiedenis van ons koor.

 


 

Bron: Cantorij Monnickendam

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services