Het kloppend hart van Waterland
Live

Broeker Kerk toont impressionistische beelden en schilderijen van Broeker kunstenaars

Gepubliceerd: Woensdag 24 mei 2023 19:21

Broeker Kerk toont impressionistische beelden en schilderijen van Broeker kunstenaars

Foto: Tessa Posthuma De Boer

Vanaf 8 juni 2023 zal er in de Broeker Kerk een expositie starten van het werk van Heleen Levano en Helen Petronella, beiden woonachtig in Broek in Waterland.

Heleen Levano wist al heel jong dat zij beeldhouwer wilde worden en tegen de wens van haar ouders in heeft zij alles op alles gezet om dit te bereiken. Zij volgde beeldhouwlessen naast haar middelbare school, volgde lessen aan de avondschool, bezocht vervolgens diverse academies en werd tenslotte toegelaten tot de Rijksacademie voor beeldende kunsten in Amsterdam.

Gedurende haar lange carrière heeft zij een groot aantal opdrachten uitgevoerd voor monumentale beelden, zoals het Zigeunermonument op het Museumplein in Amsterdam en de Veenarbeider bij de Volgermeerpolder in Broek in Waterland. In 2021 werd nog haar beeld van Willem van Oranje en zijn derde bruid Charlotte de Bourbon in Brielle onthuld. Tevens ontwerpt ze penningen, zowel in brons als keramiek.

Van haar werk vormen haar portretten een belangrijk onderdeel. Vaak maakt zij deze uit het hoofd. Heleen Levano streeft steeds naar de weergave van het wezen van de geportretteerde, van de essentie, zonder zich te verliezen in details en op een impressionistische manier. Dit geldt ook voor haar andere werk. In de kerk zullen zowel portretten als ander werk van Heleen Levano te zien zijn.

Helen Petronella studeerde rechten en werkte jarenlang als jurist. In de marge van haar werk en gezinsleven volgde zij enkele schildercursussen. Toen zij zich realiseerde dat haar echte passie bij het schilderen lag, besloot zij tot een drastische carrièrewijziging. Zij volgde de schilderopleiding aan de Wackers Academie in Amsterdam en deed eindexamen in 2022, onder begeleiding van Sam Drukker. Haar werk heeft een klassieke basis maar het heeft tegelijkertijd een eigentijdse, impressionistische toets, waarbij licht, kleur en reflectie belangrijk zijn.

Het thema van de schilderijen van Helen Petronella tijdens deze expositie is UIT EN THUIS: het zijn impressies van restaurant De Plantage en Café Américain in Amsterdam aan de ene kant en van haar eigen dorp Broek in Waterland en omgeving aan de andere kant.

De expositie zal feestelijk geopend worden op zondag 11 juni om 16 uur. De expositie is te zien tot en met 16 juli 2023. Je bent van harte welkom! De toegang is gratis. Voor meer informatie: www.broekerkerk.nl.

 

Bron: Broeker Kerk

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services