Het kloppend hart van Waterland
Live

Brandweer plaatst zandzakken op 't Prooyen vanwege hoge waterstand

Gepubliceerd: Donderdag 04 januari 2024 13:34

Brandweer plaatst zandzakken op 't Prooyen vanwege hoge waterstand

Foto: Omroep PIM

Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier hanteert in onze regio nog steeds alarmfase 1 vanwege de hoge waterstand in het IJsselmeer en Markermeer. De waterstanden blijven onverminderd hoog en HHNK continueert de dagelijkse dijkinspecties in het kader van de waterveiligheid. Dinsdag 2 januari zorgde storm Henk er in de avond voor dat het peil in het Markermeer piekte. Daarom werden er op 't Prooyen in Monnickendam door de brandweer van Monnickendam en Marken zandzakken geplaatst. Ook burgemeester Van der Weele kwam ter plaatse polshoogte nemen.



De waterstanden op het IJsselmeer en Markermeer zijn sterk verhoogd. De gemiddelde waterstand op het IJsselmeer is nu rond de 50 cm boven NAP. Op het Markermeer 23 cm boven NAP. Doordat de weersomstandigheden lagere windsnelheden laten zien, zijn de schommelingen in het waterpeil lager. Voor de komende dagen worden betere spuimogelijkheden verwacht, waardoor de verwachting is dat het peil op het IJsselmeer kan zakken.

Dijken
Uit de dijkinspecties blijkt dat de dijken er goed bijliggen. Eventuele plekken die gevonden zijn, gaan mee in het reguliere onderhoud en zorgen nu niet voor problemen. Storm Henk zorgde ervoor dat de dijken rond het Markermeer een verhoogde waterstand te verduren kregen die eens in de 100 jaar voorkomt. De dijken zijn hierop berekend, waardoor het land achter de dijk geen gevaar loopt.

Buitendijkse gebieden
Voor het weekend wordt noordoostenwind verwacht. Dit kan leiden tot mogelijke overlast in de buitendijkse gebieden. Wij hebben intensief contact met de gemeenten over de buitendijkse gebieden. Het dringende advies blijft om de voorlanden niet te betreden vanwege de persoonlijke veiligheid.

Bron: HHNK



 

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services