Het kloppend hart van Waterland
Live

Bijeenkomst raadsleden Zaanstreek-Waterland alsnog in beslotenheid

Woensdag 30 mei 2018 14:05

Bijeenkomst raadsleden Zaanstreek-Waterland alsnog in beslotenheid

Foto: Inntel Hotel Zaandam

Vanavond (woensdag 30 mei) spreken commissaris Remkes en gedeputeerde Van der Hoek met raadsleden van de gemeenten Edam-Volendam, Landsmeer, Oostzaan, Waterland en Wormerland. De in eerste instantie openbare bijeenkomst vindt echter op verzoek van enkele raadsleden alsnog in beslotenheid plaats.

In de regio Zaanstreek-Waterland wordt al enige jaren discussie gevoerd over de bestuurlijke toekomst. In 2016 is de nieuwe gemeente Edam-Volendam ontstaan (na fusie met Zeevang). De gemeenten Wormerland en Oostzaan werken sinds 2010 als OVER-gemeenten samen. De afgelopen jaren hebben zij partners gezocht om hun samenwerkingsvorm robuuster te maken. Tot op heden nog zonder resultaat.

Uit rapporten is gebleken dat Landsmeer en Waterland bestuurskrachtversterking nodig hebben. Landsmeer en Waterland hebben in reactie op deze rapporten tot op heden geen besluiten genomen over de vorm en de partner(s) om die bestuurskracht te versterken. Een poging om als vijf gemeenten in de zogenaamde G5 nauwer te gaan samenwerken, is vorig jaar gestrand.

Gezien deze langlopende discussie zonder bevredigend resultaat hebben de Commissaris van de Koning, de heer Remkes en de Gedeputeerde Bestuur, de heer Van der Hoek besloten om de raadsleden van de gemeenten Edam-Volendam, Landsmeer, Oostzaan, Waterland en Wormerland uit te nodigen voor een gesprek. Tijdens dat gesprek geeft een vertegenwoordiger uit iedere raad tijdens de bijeenkomst in Inntel Hotel Zaandam een toelichting op het standpunt van de gemeenteraad over de bestuurlijke toekomst van hun gemeente. Ook komt de vraag aan de orde wat de gemeenteraad in samenwerking met het college de komende tijd gaat doen m.b.t. versterking van de bestuurskracht.

De bijeenkomst was oorspronkelijk een openbare bijeenkomst waarbij ook de pers was uitgenodigd. Toen PIM vanochtend navraag deed bij de communicatieadviseur van de Provincie bleek echter dat de bijeenkomst op nadrukkelijk verzoek van enkele raadsleden alsnog in beslotenheid zal plaatsvinden omdat zij aangaven niet aanwezig te zullen zijn als er pers aanwezig zou zijn. De Provincie gaf aan "met alle raden het goede gesprek te willen voeren en iedereen de kans bieden om vrijuit te spreken over dit onderwerp".

Hetgeen er nu achter gesloten deuren besproken wordt zal op een later tijdstip in een raadsvergadering van de gemeente Waterland besproken worden.

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services