Het kloppend hart van Waterland
Live

Bas ten Have verzorgt aftrap Stoptober

Gepubliceerd: Vrijdag 29 september 2023 12:40

Bas ten Have verzorgt aftrap Stoptober

Foto: GGD Zaanstreek-Waterland

Op donderdag 28 september om 16.00 uur was de regionale aftrap van Stoptober 2023 in Den Ilp bij de speeltuin aan de Schoolstraat, naast het parkeerterrein van dorpshuis De Wije Ilp. Wethouder Bas ten Have van de gemeente Landsmeer en plaatsvervangend directeur Amar Voogt van GGD Zaanstreek-Waterland legden een Rookvrije Generatie-stoeptegel bij de speeltuin. Deze tegels zullen de komende periode bij alle speelplekken in de gemeente Landsmeer komen te liggen.

Stoptober
Stoptober is een landelijke campagne om rokers in de maand oktober te laten stoppen met roken. 80% van de rokers geeft aan te willen stoppen, maar weet niet goed wanneer. Een landelijk stopmoment op 1 oktober maakt het rokers iets makkelijker. De stopperiode van 28 dagen is overzichtelijk en maakt het aantrekkelijk voor rokers om mee te doen. Naast de landelijke initiatieven, helpen ook alle GGD-en mee om Stoptober onder de aandacht te brengen.

De cijfers in de regio
Het aantal rokers in de regio daalt de afgelopen jaren. Onder alle inwoners in Zaanstreek-Waterland van 19 tot 65 jaar rookte in 2022 18%. In 2012 was dit nog 26%, en in 2020 20%. Mannen roken vaker dan vrouwen en mensen tussen 19 en 65 jaar roken vaker dan senioren. Hoewel het aantal rokers de afgelopen jaren afneemt, is het percentage onder jongvolwassenen juist toegenomen. In 2022 rookte 26% van de jongvolwassenen, in 2021 was dit 23%. Deze toename is voor mannen en vrouwen gelijk.

De GGD zet zich sinds 2017 in op het bereiken van een Rookvrije generatie. Een van de manieren is door mee te werken aan de Stoptober campagne.

Meedoen aan Stoptober
Iedereen die aan Stoptober wil meedoen, kan zich inschrijven via www.stoptober.nl. Voor deelnemers aan Stoptober is er een speciale gratis Stoptober-app. Hierin staat wat stoppen met roken betekent voor de gezondheid. De app geeft dagelijkse tips en er staat in wat je zoal kunt verwachten tijdens die 28 dagen. Ook heeft het een community functie. De deelnemers kunnen steun krijgen van bijvoorbeeld hun voetbalteam, straat of collega’s. Via de online community blijven de deelnemers op de hoogte en staan ze in contact met andere stoppers.

Stoptober is een initiatief van KWF, Hartstichting, Longfonds, Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), Trimbos-Instituut, GGD GHOR Nederland, en Stichting Gezondheidsfondsen voor Rookvrij.


Bron: GGD Zaanstreek-Waterland

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services