Het kloppend hart van Waterland
Live

Bach in Monnickendam op tweede Pinksterdag

Gepubliceerd: Zondag 14 mei 2023 11:38

Bach in Monnickendam op tweede Pinksterdag

Foto: Bach in Monnickendam

Hoe mooi is het om een mooie Pinksterdag af te sluiten met een heerlijk uur Bach? Professionele musici in de Grote Kerk, een must voor muziekliefhebbers.

Kamerkoor PA’dam en het Nicolaasconsort voeren ditmaal van Johann Sebastian Bach cantate 26 'Ach wie flüchtig, ach wie nichtig' uit. Dit werk is gebaseerd op een beroemd lied dat ontstond na de verschrikkingen van de dertigjarige oorlog in het zeventiende-eeuwse Duitsland. 

‘Ach hoe vluchtig, ach hoe nietig is der mensen leven!
Zoals nevelen verschijnen, zoals nevelen verdwijnen,
zo zal ook de mens verkwijnen.’

Denk u nu niet dat het een zwaarmoedig concert wordt! Nee, er staan ook liederen van Hendrik Andriessen op het programma. Che debbo far verhaalt nog van een groot liefdesverdriet, maar Evviva Bacco is een stuk levendiger: Leve Bacchus, leve de god van de liefde. Laten we zijn lof zingen bij een goed glas wijn.

Het Nicolaas Consort speelt muziek van twee grote componisten uit de Duitse barok, tijdgenoten van Bach:
- sonate voor twee hobo’s van Handel
- concert voor hobo en fluit van Heinichen.

Deze laatste is misschien wat minder bekend. Hij kreeg als kind les van Kuhnau, de voorganger van Bach in Leipzig. Vervolgens trok hij naar Italië en in 1717 werd hij kapelmeester aan het hof in Dresden. Daar schreef hij hele mooie muziek voor orkest. Veel daarvan is verloren gegaan tijdens de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog, maar gelukkig niet alles, zoals u op tweede pinksterdag kunt horen.

Solisten zijn Paloma de Beer, hobo, en Marijke de Jong, fluit. De muzikale leiding is in handen van Maria van Nieukerken. Om 15.45 uur is er een zeer aanbevolen introductie op het concert. Het concert zelf begint om 16.00 uur en duurt tot ongeveer 17.00 uur. 

Voor meer informatie kunt u kijken op www.bachinmonnickendam.nl.

Bron: Bach in Monnickendam

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services