Het kloppend hart van Waterland
Live

Bach in Monnickendam op 17 september met groot koor

Gepubliceerd: Maandag 11 september 2023 18:24

Bach in Monnickendam op 17 september met groot koor

Foto: Bach in Monnickendam

Zondag 17 september aanstaande is er weer een concert in de Grote Kerk. Bach in Monnickendam houdt de traditie staande: zij zingen met een groot koor van amateurs uit de regio en de professionele zangers van PA’dam onder leiding van Maria van Nieukerken.

Op het programma staat een feestelijke cantate van Bach: Die Himmel erzählen die Ehre Gottes. Het is Bachs bewerking van psalm 19, met een spetterende trompetpartij als uithangbord en een bijzondere plaats voor een heel oud en poëtisch instrument: de viola da gamba. 

Naast de psalm van Bach klinken psalmen van Mendelssohn en Van Noordt. Felix Mendelssohn schreef zijn drieënveertigste psalm voor achtstemmig koor a cappella. Zijn muziek zou je als een voortzetting van die van Bach kunnen noemen. Van Noordt is meer een (verre) voorloper. Deze organist van de Nieuwe Kerk van Amsterdam was de eerste Nederlander die orgelmuziek schreef met virtuoze pedaalpartijen. Van zijn hand wordt op het Gerstenhauer-orgel psalm 116 gespeeld. Als contrast zal een van de solisten uit het Nicolaas Consort, hoboïste Marjolein Koning, een divertimento van Joseph Haydn spelen, vrolijke en levendige variaties op een thema.

Het concert begint om 16.00 uur en duurt ongeveer een uur. Om 15.45u verzorgt componist Gustavo Trujillo een toelichting op de muziek.

Meer informatie: www.bachinmonnickendam.nl


Bron: Wim DijkstraDeel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services