Het kloppend hart van Waterland
Live

BaanStede dossier reden terugtreden Purmerendse wethouder Edwin Voorbij

Gepubliceerd: Maandag 07 maart 2016 19:45

Edwin Voorbij treedt per 31 maart 2016 terug als wethouder van Purmerend. Directe aanleiding is de discussie in de gemeenteraad over zijn optreden rond het dossier BaanStede. D66 Purmerend respecteert het besluit van de wethouder.

Edwin Voorbij legt zijn functie als wethouder per 31 maart neer. "In de laatste raad is een motie van afkeuring aan de orde geweest. Niet de motie zelf maar de wijze van verantwoording van de motie raakte mij om verschillende redenen zeer diep."

De PvdA diende tijdens de raadsvergadering van 25 februari een motie van treurnis in over het handelen van wethouder Voorbij. (Een motie van treurnis wordt meestal opgevat als een ernstige waarschuwing. red.). Hoewel de motie werd verworpen was het gebrek aan vertrouwen duidelijk. 

Volgens de PvdA had Edwin Voorbij niet de regie over het BaanStede dossier, waar hij wel verantwoordelijk voor was. De motie werd met 9 stemmen vóór en 23 tegen toen niet aangenomen. Meerdere raadsleden vonden een waarschuwing op zijn plaats maar een motie van treurnis een stap te ver. Voorbij gaf in reactie op de PvdA aan van mening te zijn dat hij, gezien de complexiteit van het dossier, tot nu toe goed gehandeld heeft. Hierop werd door een aantal raadsleden verontwaardigd gereageerd. 

"Het dossier Baanstede kent een geschiedenis die tientallen jaren terug gaat. Een geschiedenis met veel emotie omdat iedereen doordrongen is voor de mensen over wie het gaat. Die emotie merk ik bij iedere woordvoerder over het onderwerp maar is ook zeker bij mij aanwezig. Misschien wel iets te veel. Iedereen kan zich gelukkig prijzen als de emotie bij zowel de wethouder als de raad dezelfde kant op staan. Ik moet helaas constateren dat dit in het geval van het dosier Baanstede niet het geval is. In de laatste raad is een motie van afkeuring aan de orde geweest. Niet de motie zelf maar de wijze van verantwoording van de motie raakte mij om verschillende redenen zeer diep."

Fractievoorzitter Bert Meulenberg (Stadspartij) constateert als de directe aanleiding de discussie in de gemeenteraad over zijn optreden rond het dossier BaanStede. "De coalitie betreurt dat het zo gelopen is en spreekt het volste vertrouwen uit in D66 als coalitiepartner. De samenwerking binnen de coalitie is de afgelopen jaren bijzonder prettig geweest. De coalitie dankt de heer Voorbij voor zijn inzet voor de stad Purmerend en zijn collegiale samenwerking".

Wie de wethouder zal opvolgen is op dit moment onduidelijk.

Bron: RTV Purmerend

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services