Het kloppend hart van Waterland
Live

Archeologische sluis Monnickendam twee dagen open voor publiek

Gepubliceerd: Zaterdag 04 december 2021 10:00

Archeologische sluis Monnickendam twee dagen open voor publiek

Foto: HHNK

Vrijdag 10 en zaterdag 11 december is het tussen 10:00 en 16:00 uur mogelijk om met eigen ogen de bodem en delen van wanden van een laatmiddeleeuwse sluis bij gemaal Monnickendam te zien. De archeologische vondst is bij graafwerkzaamheden voor het nieuwe gemaal iets ten noorden van Monnickendam eind oktober ontdekt.

De gevonden sluis is 35 à 40 meter lang en 6,5 meter breed en ligt midden in de bouwkuip van het nieuwe gemaal. Het archeologisch onderzoek is zo ver dat de hele houten sluis vrij ligt. De bodem een eikenplanken vloer met daarop de zware eikenbalken constructie van de sluis zijn zichtbaar. Naast het bekijken van de middeleeuwse sluis en uitleg van onze archeoloog, vertellen we over de bouw van het nieuwe gemaal.

Bezoeken van de sluis
We zijn blij dat het binnen de strenge coronamaatregelen mogelijk is om deze bijzondere vondst aan het publiek te kunnen tonen. Om zoveel mogelijk mensen op een veilige manier de kans te geven de sluis te laten zien, zijn er wel een aantal regels om het mogelijk te maken.

- Vrijdag 10 december 2021 van 10:00 tot 16:00 uur
- Zaterdag 11 december 2021 van 10:00 tot 16:00 uur

Toegang

- Voor het bekijken van sluis werken we vanwege de coronamaatregen met een tijdslot van 20 minuten.

- In totaal duurt het bezoek, van ontvangst tot vertrek een klein uur.

- Per tijdslot kunnen maximaal 25 bezoekers inschrijven (vol is vol).

- Het toegangskaartje is persoonlijk en niet overdraagbaar.

- Toegang is alleen mogelijk met een geldig toegangsbewijs, identiteitsbewijs, geldige persoonlijke QR-code in de Corona Check App. Zonder geldige QR-code en identiteitsbewijs kunnen we helaas geen toegang geven.

- Tijdens de open dag is het dragen van een mondkapje (ook buiten) verplicht.

Toegankelijkheid en kleding
De sluis ligt op het bouwterrein van het gemaal. Om de sluis te zien is er een trap die u 5 meter lager de bouwput in brengt. Voor mensen die slecht ter been zijn, kan de trap lastig zijn. Voor rolstoelgebruikers is er geen hellingbaan aanwezig. Trek stevige schoenen of laarzen aan en kleding die misschien enigszins nat of vies mag worden.

Adres
Parkeren/start rondleiding, Hoogedijk 1D, 1145 PM Katwoude (kantoor Alliantie Markermeerdijken). Verzoek om ca. 10 minuten van tevoren aanwezig te zijn.


Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services