Het kloppend hart van Waterland
Live

Alliantie Markermeerdijken in Uitdam gestart met dijkversterking

Gepubliceerd: Zondag 29 november 2020 12:13

Alliantie Markermeerdijken in Uitdam gestart met dijkversterking

Foto: Omroep PIM

In Uitdam heeft de Alliantie Markermeerdijken een keet neergezet en de werkzaamheden aan de dijk zijn gestart.

Er worden al jaren voorbereidingen getroffen en gesprekken gevoerd hoe we droge voeten houden. De dijk tussen Amsterdam en Hoorn moet versterkt worden. Dat gebeurt niet overal op dezelfde wijze. Dat ligt aan de plek en aan de staat van de dijk. 

 

Bij Uitdam bijvoorbeeld kan de dijk niet te hoog en niet aan de binnenzijde worden uitgebreid vanwege de dijkwoningen. Er komt een damwand en hij krijgt een soort berm aan de buitenkant. Ricardo Nuijens van de Alliantie legt het ons ter plaatse uit. Terwijl wij er staan zien we dat er 2 boten bezig zijn met de voorbereidingswerkzaamheden, waarbij zand van de IJsselmeerbodem naar de dijk wordt geleid. Dat is nodig om later materieel vanaf het water aan te voeren en zo min mogelijk over de weg. De berm wordt gemaakt van blokken basaltbeton. Tussen de blokken is er begroeiing mogelijk.

Spreken we Ineke Hoekman van de Dorpsraad, dan horen we dat de inwoners van Uitdam toch een ander beeld voor ogen hebben van de dijk. Een sierlijke, landelijke dijk, begroeid met gras en bloemen. En er is een voorbeeld, namelijk een kleidijk. Dit alternatieve idee ligt ter beoordeling bij de Provincie. Daarover volgt meer informatie en dat delen we zodra we dat hebben ontvangen.

 

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services