Het kloppend hart van Waterland
Live

Afscheidsinterview met predikant Martien Pettinga

Gepubliceerd: Donderdag 23 september 2021 11:43

Afscheidsinterview met predikant Martien Pettinga

Foto: Nico Oussoren

Martien Pettinga gaat met pensioen. Na 40 jaar predikant te zijn geweest waarvan 22 jaar in Monnickendam gaat hij met emeritaat. Hij is dan uitgediend, letterlijk vertaald. In Broek in Waterland blijft hij nog tot eind oktober. PIM ging met hem in gesprek over zijn afscheid, maar vooral over zijn tijd als predikant in de gemeente Monnickendam.

Predikant zijn is niet alleen de dienst op zondag verzorgen, maar ook de mensen thuis bezoeken die daar behoefte aan hebben. Ook bijzondere momenten zoals trouwen, uitvaarten en dopen horen erbij en zijn mooi om te doen. In zijn tijd in Monnickendam is er relatief minder getrouwd en ook worden baby’s niet meer standaard gedoopt. Goed om te weten is dan waarom ze dat juist wel graag willen, aldus ds. Pettinga. Uitvaarten begeleiden is mooi om te doen en daar betrekt hij dan ook de familie en nabestaanden bij. 

Ook de dienst op zondag vereist goede voorbereiding. Welk thema, welk stuk uit de bijbel, wat betekende dat toen en hoe zien we dat nu? Bijpassende liederen uitzoeken waar ook Wim Dijkstra de organist bij betrokken is. De mensen zingen graag, dat hoort ook echt bij het protestantse. Dat corona ook daar een streep doorzette was begrijpelijk maar erg jammer. Ook zijn er veel vergaderingen waar zijn aanwezigheid en input bij vereist zijn. 

’Samenwerking’ loopt als een rode draad door zijn leven. De Samen op Weg kerk, waarbij de Hervormde, Gereformeerde en Lutherse kerken gingen samenwerken als Protestantse Gemeente Monnickendam. Ook de oecumenische diensten in coronatijd samen met de Katholieke kerk die PIM op tv uitzond is een vorm van samenwerken. Dat heet dan oecumenisch samenwerken.

Zijn kinderen zijn naar De Binnendijk gegaan, een oecumenische school en niet alleen omdat deze dichtbij huis was. Ook is het samenwerken met andere predikanten goed bevallen. Voor hem een logische zaak is dat homostellen die wilden trouwen dit ook voor de kerk wilden doen. Dat was voor sommigen niet zo logisch. Hiermee baande hij wellicht ook de weg binnen de kerkelijke gemeenschap voor de huidige, homoseksuele predikant Alexander Noordijk in Monnickendam.

Dat hij theologie heeft gekozen als studie en vervolgens dominee is geworden, was in zijn familie van predikanten geen verrassing. Ook in de familie van zijn vrouw Annelies komen veel dominees voor. Dat hun kinderen voor een ander beroep hebben gekozen is geen probleem, dat kunnen ze heel goed zelf bepalen.

En wat hij in de toekomst gaat doen? Niet alleen maar sport kijken, maar het ook zelf meer beleven. En hij blijft natuurlijk betrokken bij de kerk.

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services