Het kloppend hart van Waterland
Live

Aardgasverbruik in Waterland daalde in 2022 met 22,5%

Gepubliceerd: Donderdag 30 november 2023 10:33

Aardgasverbruik in Waterland daalde in 2022 met 22,5%

Foto: CBS

In 2022 verbruikten Nederlandse woningen bijna 22 procent minder gas dan een jaar eerder. In de gemeente Waterland daalde het verbruik met 22,5%, een fractie hoger dan het landelijk gemiddelde. Vooral in enkele Noord- en Zuid-Hollandse gemeenten daalde het aardgasverbruik sterk. In minder stedelijke gebieden, vooral in het noorden en oosten van het land, daalde het verbruik minder sterk. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

In 2022 nam het gemiddelde aardgasverbruik per woning met 270 kubieke meter af tot 980 kubieke meter, een daling van 21,6 procent ten opzichte van een jaar eerder. Deze landelijke daling in het gemiddelde jaarverbruik van particuliere woningen komt voor circa de helft door het warmere weer in 2022. Ook zuiniger stookgedrag van huishoudens en aardgasbesparende maatregelen in (nieuwbouw)woningen spelen mee.

Het aardgasverbruik daalde het meest in de gemeente Zoeterwoude, waar huishoudens gemiddeld ruim een kwart minder stookten dan een jaar eerder. In de Noord-Hollandse gemeenten Wormerland, Texel en Oostzaan en in het Zuid-Hollandse Maassluis, Waddinxveen, Hoeksche Waard en Bodegraven-Reeuwijk was de afname iets minder dan een kwart.

Grootste afname aardgasverbruik bij twee-onder-een-kapwoning
Het gasverbruik van een vrijstaande woning is gemiddeld twee├źnhalf keer zo groot als dat van een appartement. In 2022 nam het gasverbruik van een vrijstaande woning het meest af, met 480 kubieke meter (-22,3 procent). Bij twee-onder-een-kapwoningen was de procentuele daling vergelijkbaar (-22,4 procent). De kleinste daling was bij appartementen (- 20,2 procent). Onder woningbezitters nam het verbruik sterker af (- 22,4 procent) dan onder huurders (- 20,6 procent).

Gemeenten met relatief veel vrijstaande woningen hebben een hoger gemiddeld aardgasverbruik dan gemeenten met veel appartementen of tussenwoningen. Daarbij speelt de grootte van de woning mee. Appartementen zijn vaak kleiner en ingesloten door de buren, waardoor het gasverbruik laag is. En zo is het gemiddelde gasverbruik in gemeenten met veel grote (vrijstaande) woningen in bijvoorbeeld Wassenaar, Bloemendaal en Laren hoger dan in andere gemeenten. In het noorden en oosten en ook delen van Oost-Brabant en Limburg ligt het gemiddeld gasverbruik per woning het hoogst. In deze delen van het land staan naar verhouding veel woningen met een grote woonoppervlakte van boven de 150 vierkante meter.

Aardgasverbruik buiten de stad het hoogst
Het gemiddelde aardgasverbruik van particuliere woningen liep in 2022 uiteen van 380 kubieke meter in Almere tot 1760 kubieke meter in Rozendaal (Gelderland). Gemeenten met een laag aardgasverbruik liggen vaak in gebieden met een uitgebreid stadsverwarmingsnet, zoals Almere, Purmerend en Nieuwegein. Verder geldt over het algemeen dat het gemiddelde aardgasverbruik lager is in stedelijke gemeenten zoals Groningen en Leeuwarden, dan daarbuiten. Zo verbruikten woningen in niet-stedelijke gemeenten anderhalf keer zo veel aardgas als in zeer sterk stedelijke gemeenten.

Bron: CBS

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services