Het kloppend hart van Waterland
Live

15e Allerzielentocht op 2 november 2022

Gepubliceerd: Maandag 17 oktober 2022 14:42

15e Allerzielentocht op 2 november 2022

Woensdag 2 november is het Allerzielen, over de hele wereld de dag waarop we de overledenen gedenken. In Nederland is het gedenken met Allerzielen in opkomst, dikwijls met hedendaagse symboliek. In Monnickendam wordt dit op bijzondere wijze gedaan met de middeleeuwse Dodendans in de binnenstad.

Een stoet dansers van allerlei pluimage danst op 2 november door de donkere straten van Monnickendam: een bisschop, de paus, een arme visserman, een edelvrouw, een non, een bakker. De fakkels en de muziek van trommels en doedelzakken maken het een middeleeuws spektakel. Vooraan in de stoet danst de Dood. ‘Magere Hein’, met zijn zeis in de aanslag, klopt onderweg op (uiteraard van tevoren afgesproken) deuren. De bewoner sluit zich met gespeelde tegenzin aan bij de dansers.

De werkelijkheid is dat er sinds de middeleeuwen eigenlijk niets is veranderd. De vorm is misschien anders, maar in wezen trekt de Dood nog altijd rond, als mensen zijn we sterfelijk. In een prachtig ritueel geeft de Dodendans aan die gedachte vorm. Met de Dodendans van deze avond gedenken we dat we sterfelijk zijn. Voor huizen waar het afgelopen jaar iemand is overleden wordt een minuut stilgehouden en geknield eerbied betoond. Zo delen we het verdriet met elkaar.

De start van de stoet op woensdag 2 november a.s. is om 20.30 uur bij de Doopsgezinde Vermaning aan de Beestenmarkt en na een korte route door de binnenstad, eindigt de stoet daar weer om ca. 21.15 uur. Er volgt een korte beschouwing op Allerzielen en op dood en leven door een Monnickendammer met daarna een gezamenlijke en massale toost op het leven en een mini-concert van Hailander, muzikanten die met hun middeleeuwse instrumenten al die jaren al de Dodendans begeleidden. Onderweg worden overleden buurtgenoten van het afgelopen jaar op een bijzondere en gepaste manier herdacht.

De Allerzielentocht wordt georganiseerd door het Middeleeuws Genootschap Monnickendam.

Bron: Middeleeuws Genootschap / Foto: Dorus Nibbering

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services