Het kloppend hart van Waterland
Live

13e Allerzielenoptocht in Monnickendam

Gepubliceerd: Donderdag 08 november 2018 13:55

13e Allerzielenoptocht in Monnickendam

Na het eren van de heiligen op 1 november is op 2 november Allerzielen, het eren van de doden. En hier wordt in Monnickendam al sinds de Stadsfeesten van 2005 bij stilgestaan met een Dodendans door de straten van de binnenstad van Monnickendam. Een traditie dus!

Ook traditie is dat het goed weer is, droog in elk geval. De participanten aan de Dodendans dragen namelijk prachtige kleding die zeker niet nat mag worden. Ook deze 13e editie is dat weer goed gelukt, ondanks het noodweer de dag ervoor. Monnickendams evenementenweer, zegt Nard Jansen, samen met Herman van Elteren initiatiefnemer van deze dodendans.

Herman was tot deze versie altijd de Dood. Dit keer liep hij als pelgrim mee en was iemand anders de Dood met als rol voor de stoet uit te dansen en op twee plaatsen iemand meenemen, de dood in. En het eren van de overledenen langs de route. Dit keer stopte het bonte gezelschap aan dansers, begeleid door fakkeldragers en op muziek van Hailander (drie mannen met doedelzakken en trommel), bij drie huizen om een eerbetoon te brengen aan de overledenen en hun nabestaanden.

De route begint en eindigt bij de Doopsgezinde Vermaning bij de Beestenmarkt. Alle deelnemers en publiek worden aan het eind van de route uitgenodigd binnen te komen voor een toast op het leven. Elk jaar door een ander verzorgd. Dit jaar bracht Fred Omvlee (legerpredikant maar ook wel Twitter- of Elvispredikant genoemd) de toast uit op niet alleen de doden maar zeker ook op de levenden.

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services