Het kloppend hart van Waterland
Live

12% meer reddingsacties voor KNRM Marken in 2022

Gepubliceerd: Zaterdag 07 januari 2023 14:32

12% meer reddingsacties voor KNRM Marken in 2022

Foto: KNRM

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) kijkt terug op een druk en heftig jaar. In 2022 voeren de reddingboten 2.524 keer uit voor hulpvragen. Dat was 10% meer dan het jaar ervoor, maar 20% minder dan in 2020, het drukste reddingjaar ooit. KNRM Marken is in 2022 12% meer uitgevaren voor hulpvragen dan in 2021. KNRM Station Marken had in 2022 in totaal 105 reddingsacties, waarbij 259 personen werden gered of geholpen en 9 dieren. Er is o.a. vaak uitgevaren voor een motorstoring. Helaas waren er ook een aantal heftige acties waar het station bij betrokken is geweest.

Ruim 1.400 vrijwilligers stonden afgelopen jaar 24 uur per dag, zeven dagen per week, onder alle omstandigheden klaar om mensen en dieren in nood op het water te helpen. Ze brachten in 2022 meer dan 4000 personen en 155 dieren veilig aan wal. Ook de KNRM Lifeguards op de vier Friese Waddeneilanden hadden met 843 hulpverleningen een drukke zomer. De zomermaanden was het ideaal strandweer, maar door de stevige branding en sterke stroming kwamen veel zwemmers in moeilijkheden. Naast het verlenen van eerste hulp, redden de lifeguards tijdens 31 acties 49 personen. 

Het KNRM Helpt Assistentie Centrum (KAC) zag dit jaar het aantal telefoontjes van watersporters met niet-spoedeisende hulpvragen toenemen tot meer dan 1.000. Het lukte de vrijwillige KNRM-operators dit jaar weer meer vragen op afstand telefonisch of met hulp van derden af te handelen. Daardoor hoefden de reddingboten minder vaak uit te varen voor niet-spoedeisende hulp. Met een speciale watersportcampagne informeerde de KNRM watersporters wat te doen bij pech of noodsituaties op het water en vooral hoe ze te voorkomen.

De artsen van de KNRM Radio Medische Dienst (RMD), die dag en nacht bereikbaar zijn voor medische vragen, gaven dit jaar 936 adviezen aan zeevarenden over de hele wereld. Deze adviezen gaan over het behandelen van zieke bemanningsleden en zijn soms levensreddend. Zoals elk jaar komen de meeste adviesverzoeken van de beroepsvaart.

Reddingen om nooit te vergeten
Ieder jaar zijn er acties die extra indruk maken of net even anders zijn. Afgelopen jaar was er een aantal reddingacties met fatale afloop en veel impact; een kano-ongeluk op het Veluwemeer, twee vliegtuigcrashes bij Hoek van Holland en op het Zwarte Meer, twee ongelukken op charterschepen op de Waddenzee en de aanvaring tussen een snelboot en watertaxi waarbij vier mensen om het leven kwamen. Tegenover impactvolle reddingacties stonden ook veel reddingen die gelukkig relatief goed afliepen en waarbij KNRM'ers het verschil hebben gemaakt om ernstiger te voorkomen. Zo redden ze vier zeilers uit de Noordzee na kapseizen van hun jacht, werden zwemmers uit muistromen gered en hielp de KNRM mee met de intensieve reddingactie rondom het vrachtschip Julietta D. Een andere bijzondere actie was de stranding van een orka bij Cadzand.

Goed doel
In 2022 zette de KNRM belangrijke stappen in het kader van haar vlootvernieuwing. De eerste reddingboot uit de elf meter lange Van Wijk-klasse, de Riet en Jan van Wijk, kwam in de vaart. Komend jaar start de bouw van de volgende zeven Van Wijks. Naar verwachting ligt komende zomer de nieuwe 7,5 meter RIB, Chaterina D, in het water voor de eerste proefvaarten. Deze vlootvernieuwing kan niet zonder de steun van sponsoren en erflaters. De KNRM is een goed doel en volledig afhankelijk van vrijwillige bijdragen van donateurs, giftgevers, sponsoren en erflaters. Ruim 129.000 trouwe donateurs, de redders aan de wal, steunen de KNRM financieel. Hun bijdrages maken het mogelijk dat de KNRM 24 uur per dag klaar staat om uit te varen en mensen en dieren in nood op het water te redden.

Blik achter de schermen
Afgelopen jaar heeft Nederland een unieke blik achter de schermen van het reddingswerk gekregen door de zesdelige tv-serie 'Redders op zee'. De serie is goed bekeken met gemiddeld 750.000 kijkers per aflevering en ook genomineerd voor de Gouden Televizier-ring. De bijzondere verhalen van redders en geredden laten zien hoe belangrijk het werk van de KNRM is, al bijna 200 jaar lang. In het jubileumjaar 2024 wil de KNRM zoveel mogelijk mensen laten kennismaken met het reddingswerk op zee en open water. Komend jaar staat in het teken van de voorbereidingen hiervoor. Ook is de KNRM gastheer van het World Maritime Rescue Congres dat van 18 tot 21 juni plaatsvindt aan boord van de SS Rotterdam.

Bron: KNRM

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services