Het kloppend hart van Waterland
Live

Spectaculaire wedstrijd van SV Marken tegen RKAV Volendam

Gepubliceerd: Zondag 01 oktober 2017 08:38

Zaterdag 30 september speelde SV Marken de derby tegen RKAV Volendam. De toeschouwers werden getrakteerd op een spectaculaire wedstrijd waarvan ze op Marken alleen maar kunnen zeggen: 'Je moet er bij zijn geweest om het te geloven!

Onder regenachtige omstandigheden met veel toeschouwers rondom het veld werd er om half drie afgetrapt tegen de buren uit Volendam. Bij Marken ontbraken Kevin Giele (blessure), Calvin de Boer (schorsing) maar stond toch Yort Willems onder de lat ondanks zijn blessure die hij vorige week al vroeg in de wedstijd had opgelopen. Tijs Klaver had de backpositie van Calvin de Boer overgenomen, Stephan Plat stond rechtsback en Jan Pieter van der Vis in het centrum. Youran Burggraaf nam de spitspositie voor zijn rekening en de aanval was compleet gemaakt met Thierry Schilder en Jeffrey Veerman. Het middenveld werd gevormd door Sebastiaan Peereboom, Melvin de Groot en Leon Schipper.

Volendam kwam zoals verwacht sterk uit de startblokken met druk naar voren en snelle buiten spelers. In de 5de minuut kwamen zij al op een 0-1 voorsprong uit een niet al te hard schot van net buiten de zestien van Haarsw. Yort Willems raakte bij zijn poging de bal te keren geblesseerd aan zijn hand waarop hij een aantal minuten behandeld moest worden. Rond de 10de minuut een prima opgezette aanval van Marken over de rechterzijde maar net zonder succes. In de 12de minuut stond de 0-2 op het scorebord, uit een corner werd de bal door Niels Joren simpel binnengekopt waarbij de verdediging van Marken er niet goed uitzag. De gasten waren in de fase hierna vaak zeer dreigend met snelle aanvallen en Marken kon hier weinig tegenover stellen.

Het vele meegereisde publiek uit Volendam was van gedachten dat de buit al binnen was. Maar niets bleek minder waar want de wedstrijd kantelde, onverwacht, volledig na 20 minuten spelen. Bij een uitbraak van Marken werd Burggraaf binnen het zestien meter gebied onderuit gehaald, penalty. Thierry Schilder nam dit klusje voor zijn rekening en schoot feilloos de 1-2 tegen de touwen. Vier minuten later weer een penalty voor Marken, nu werd Thierry Schilder zelf onderuit gehaald. Ook deze nam Schilder voor zijn rekening en liet keeper Binken wederom kansloos 2-2. Maar nog net binnen het halfuur een domper voor de thuisploeg, de keeper Yort Willems kon toch niet verder spelen en moest (weer) vervangen worden door Dominic Zeeman die al op voorhand door de trainer Tijs Schipper op de bank was gehouden.

In de 29ste minuut leek de bal voor de derde keer op de stip te (moeten) gaan maar de vermoedelijke overtreding op Schilder werd door de scheidsrechter anders beoordeeld. Wat niemand vooraf voor mogelijk had gehouden gebeurde in de 31ste minuut toch: Marken kwam zelfs op een 3-2 voorsprong. Een afgeslagen vrijetrap van Ramon Visser werd door Jan Pieter van der Vis binnengeschoten. Twee minuten later werd de marge bijna verdubbeld toen een schot van Leon Schipper op de lijn werd gekeerd. Ook Volendam was dreigend met druk naar voren zonder echt uitgespeelde kansen of mogelijkheden te creëren. Nadat eerst Thierry Schilder nog een prima mogelijkheid in de 43ste minuut niet kon benutten was Jeffrey Veerman in dezelfde minuut wel trefzeker met een diagonaal schot in de verre hoek 4-2. Vier minuten in de blessuretijd had de wedstrijd eigenlijk in het slot gegooid moeten worden maar Youran Burggraaf kreeg de bal van dichtbij niet tegen de touwen. Een minuut later scoorde Volendam met een kopbal van Nick Tol van dichtbij uit een onnodige vrijetrap 4-3.

Al met al een prima eerste helft waarin Marken veel strijd aan de dag legde en een beter voetballend Volendam met veel corners en een zeer verrassend scoreverloop in het voordeel van de thuisploeg.

Beide trainers stuurden dezelfde groep na de rust weer in het veld waarmee was gestopt. Volendam startte zeer aanvallend met druk op de goal van Marken om de opgelopen achterstand zo snel mogelijk goed te maken. Marken kwam af en toe onder de druk uit met hard werken en snelle counters. De wedstrijd lag in deze fase volledig open en werd in een hoog tempo afgewerkt.

In de 66ste minuut leek Marken de voorsprong wederom uit te bouwen maar de goal werd wegens vermeend buitenspel afgekeurd. Jeffrey Veerman worstelde zich even later langs een aantal spelers maar kreeg de bal vanaf de achterlijn niet meer voor de goal. Het slotkwartier van de officiële speeltijd was meer spannend dan mooi met mogelijkheden over en weer en waarbij de sfeer op het complex met de minuut groter werd. In de allerlaatste minuut kwam Volendam toch nog op gelijke hoogte 4-4, een voorzet vanaf de linkerkant werd bij de tweede paal tegen de touwen gewerkt door Niels Springer, via een Marker voet overigens. In de blessuretijd, zes minuten net als in het eerste bedrijf, kreeg Marken nog een zeer goede mogelijkheid om de volle winst naar zich toe te trekken toen een voorzet van Veerman net niet bij invaller Rick Boes kwam.

Vooraf had iedereen die Marken een warm hart toedraagt voor een punt getekend maar gezien het wedstrijdverloop had er misschien zelfs meer ingezeten. Maar teleurgesteld kon je bijna niet zijn als je zo'n spectaculaire wedstrijd voorgeschoteld krijgt met veel strijd, hoog tempo, prachtige aanvallen en ook nog eens acht doelpunten. Voor Marken is de domper het grootst dat de keeper weer geblesseerd uit moest vallen.

Bron: Aris Uithuisje sr - SV Marken