Het kloppend hart van Waterland
Live

Zwemmeland met 154 deelnemers grote happening op het Hemmeland

Gepubliceerd: Maandag 07 september 2020 17:50

Zwemmeland met 154 deelnemers grote happening op het Hemmeland

Foto: Elly van der Weerd

Het jaarlijkse terugkerende zwemevenement trok ook in deze Coronatijd weer een hoop deelnemers die de 3,5 km zwommen. Voor de lol of voor de prijzen. Maar wel in een iets aangepaste vorm.

Het is de organisatie van Zwemmeland toch gelukt om op 6 september op het Hemmeland in de buitenlucht een open-waterwedstrijd te organiseren. Andere jaren gingen er bussen met deelnemers naar Marken en zwommen ze vanaf daar naar Monnickendam. Dit jaar ging dat niet door met die bussen, dus is er een parcours met dezelfde afstand, namelijk 3,5 km uitgezet met boeien, duidelijk gemarkeerd met bootjes en voor de veiligheid met de KNRM uit Marken. Het event is georganiseerd door Peter de Gooijer, badmeester in het zwembad in Monnickendam. Drie collega’s vormden het EHBO-team en daarbij vele vrijwilligers voor het aanmelden en afmelden en voor de broodjes en koffie na de finish.

Voorafgaand aan het startsein gaf Peter een korte briefing over de gang van zaken, met een update over de wind en de watertemperatuur. Het waaide niet hard, wel viel er voorafgaand aan de wedstrijd wat regen maar de deelnemers zouden het toch niet droog houden. Het water was na de hittegolf toch wat afgekoeld, naar 17 graden en de meeste deelnemers hadden daarom wetsuits aan. Voor twee deelnemers was het water toch een stuk kouder dan verwacht en zij zwommen na de start meteen door naar de finish, een stukje verderop. Daarna viel niemand uit, en iedereen is binnen de twee uur na de 3,5 km door de finish gekomen. De eerste zelfs al na 45 minuten! Jordy Kok, een bekende Zwemmelander. Ook de nummer twee zwom al eerder mee en werd vorig jaar zelf eerste, Richard Huisman. En nummer drie kwam er al snel achteraan, Erik Kester.

Bij de dames was het een spannende finish, de eerste was duidelijk,maar de nummers twee en drie was een fotofinish. Op het podium stonden Nicky van Bruggen, Petra Guijt en Marlies van Amstel. Ze kregen een mooie beker en alle deelnemers kregen een medaille.

Zwemmeland is een prachtig Waterlands evenement. Nu maar hopen dat er volgend jaar weer op Marken gestart kan worden. Het heeft immers toch iets bijzonders om de oversteek te wagen. Maar de waardering voor de organisatie was ook dit jaar groot, juist in deze tijd.

 

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services