Het kloppend hart van Waterland
Live

Zonnepomp op land boer Knip officieel in gebruik genomen

Gepubliceerd: Woensdag 17 mei 2017 14:56

Toen Friso de Zeeuw afscheid nam als directeur van BPD, het voormalige Bouwfonds, vroeg hij de gasten om een bijdrage te leveren voor een zonnepomp om op die manier een bijdrage te leveren aan de weidevogel populatie in Waterland. De pomp is geinstalleerd op het land van boer Cor Knip in Zuiderwoude. Samen met Ernest Briët, directeur van Landschap Noord-Holland, is de pomp officieel in gebruik genomen.

Weidevogels houden van drassig gebied met hoog gras. Maar dat is er niet zo veel meer in Waterland, en dus loopt de populatie weidevogels terug. Een aantal boeren in Waterland maken hun land soms aantrekkelijk voor de weidevogels door hun land met een pomp onder water te zetten. Hiervoor rijden zij dan met een tractor het veld in, en laten een pomp draaien die het land een stuk onder water zet. Ook Cor Knip, agrarier in Zuiderwoude, deed dit tot voor kort. Maar sinds de komst van de zonnepomp is dit niet meer nodig.

De zonnepomp is een pomp die wordt aangedreven door de energie die wordt opgewekt door de twee zonnepaneeltjes die op de pomp zijn aangesloten. Dus het is niet meer nodig om met de tractor het land in te rijden. De pomp is een initiatief van Landschap Noord-Holland en het Streekfonds Waterland, waar Friso de Zeeuw ook ambassadeur voor is. En nu maar hopen dat de weidevogels het heerlijke drassige weiland van boer Knip snel weten te vinden...

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services