Het kloppend hart van Waterland
Live

Workshop Onderzoek in het Kadaster

Gepubliceerd: Dinsdag 26 november 2019 14:37

Workshop Onderzoek in het Kadaster

Foto: Waterlands Archief 1

Het Waterlands Archief heeft sinds enige tijd een online abonnement op de Kadaster Archiefviewer. Met dit digitale programma kunt u onderzoek doen in de archieven van het Kadaster. Doet u onderzoek naar de geschiedenis van een huis of een perceel, dan kan de Kadaster Archiefviewer voor u een nuttig instrument zijn. De Archiefviewer is in onze studiezaal beschikbaar voor bezoekers.

Het Waterlands Archief organiseert op 12 december a.s. een workshop over het doen van onderzoek met behulp van de Kadaster Archiefviewer. U krijgt uitleg over de kadasterregisters die via de Archiefviewer digitaal beschikbaar zijn, en u gaat praktisch aan de slag achter computer of laptop. Zo kunt u zelf uw onderzoek starten.

De Workshop Kadaster Archiefviewer vindt plaats op donderdag 12 december van 13.30-15.30 uur in het Waterlands Archief aan de Wielingenstraat 75 in Purmerend.

Wat is er in de Kadaster Archiefviewer te vinden?
De Archiefviewer geeft u toegang tot scans van allerlei kadastrale archiefstukken. Daarmee kunt u de geschiedenis van een bepaald perceel volgen vanaf 1832, het begin van het kadaster, tot in ieder geval de jaren tachtig van de vorige eeuw. Wat kunt u zoal vinden? Uiteraard gegevens over de opvolgende eigenaren van een bepaald perceel. Verder vindt u kaartmateriaal: bij iedere wijziging van een perceel werd er een zogenaamde ‘hulpkaart’ gemaakt. U ziet de precieze ligging van het perceel, met de plattegrond van eventueel daarop aanwezige gebouwen. Vaak zijn ook ‘veldwerk’-kaartjes aanwezig, met daarop precieze meetgegevens. De Archiefviewer geeft toegang tot informatie van geheel Nederland, dus u kunt ook onderzoek doen naar de geschiedenis van percelen buiten het werkgebied van het Waterlands Archief. Gelukkig is kennis van de huidige kadastrale perceelnummers niet nodig. Een zoektocht kan gestart worden via het huidige adres.

Hoe krijg ik toegang tot de Kadaster Archiefviewer?


De Archiefviewer is gratis te raadplegen in de studiezaal van het Waterlands Archief aan de Wielingenstraat 75 te Purmerend. Op alle studiezaalcomputers is het programma geïnstalleerd. De Archiefviewer is bedoeld voor historisch onderzoek. Als u op zoek bent naar de actuele perceelsgeschiedenis (vanaf ca. 1980) moet u bij het Kadaster zelf zijn.

 

Bron: Waterlands Archief

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services