Het kloppend hart van Waterland
Live

Wooncompagnie laat twee schepen zand invaren voor isolatieproject Monnickendam

Gepubliceerd: Dinsdag 14 maart 2017 11:01

Wooncompagnie laat twee schepen zand invaren voor isolatieproject Monnickendam

Ze rijden dezer dagen af en aan: vrachtwagens die bergen zand vervoeren naar Monnickendam. Wooncompagnie heeft twee schepen met in totaal 1850 kuub zand laten invaren voor een isolatieproject.

Komende weken worden zo’n 150 woningen in Monnickendam voorzien van bodemisolatie. Vóórdat het isolatiemateriaal kan worden aangebracht, moeten de kruipruimten van de woningen echter worden opgevuld met zand. Dit heeft te maken met de onderspoeling (het wegspoelen van de ondergrond) die de afgelopen veertig jaar is ontstaan.

Kruipruimten opvullen
‘Door de onderspoeling is veel zand onder de woningen weggespoeld,’ vertelt projectleider Beheer & Onderhoud Menno de Rooij van Wooncompagnie. ‘Bij bodemisolatie wordt de bodem van de kruipruimte voorzien van een laag ‘isolatiechips’. Om het isolatiemateriaal optimaal zijn werk te laten doen, moeten we de kruipruimten eerst opvullen met zand.’

Minder stookkosten, meer comfort
Bodemisolatie gaat warmteverlies via de vloer op de begane grond tegen. Dat scheelt de nodige stookkosten. Ook komt er minder vocht vanuit de kruipruimte in de woning. De lucht wordt droger, waardoor de woning sneller te verwarmen is en veel comfortabeler wordt.

Elke week dertig woningen
De werkzaamheden worden uitgevoerd door de Rotterdamse Fihuma Groep, met een vestiging in Kwadijk. Wekelijks wordt bij zo’n dertig woningen bodemisolatie aangebracht.

Duurzame doelstellingen
Eerder werden elders in Monnickendam rond de 150 woningen voorzien van bodemisolatie. Het vergroten van het wooncomfort en met name het terugdringen van de energielasten staan hoog op de agenda van Wooncompagnie. Daarnaast wil de woningcorporatie haar doelstellingen op het gebied van duurzaamheid bereiken. Om die reden wordt de bodemisolatie kosteloos aangeboden.

Strak straatwerk
Het aanvullen van de kruipruimten met zand heeft een bijkomend voordeel: het straatwerk in de tuin zal niet langer verzakken. ‘Huurders hebben straks niet alleen een energiezuinige woning, maar ook een strak terras,’ aldus Menno de Rooij.

Bron: Wooncompagnie

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services