Het kloppend hart van Waterland
Live

Winnaar prijsvraag landmark Galgeriet is ’t Riethuis van Team V Architectuur

Gepubliceerd: Dinsdag 13 oktober 2020 19:25

Winnaar prijsvraag landmark Galgeriet is ’t Riethuis van Team V Architectuur

Foto: Gemeente Waterland

Na zorgvuldige beraadslaging en verdeling van de punten is “’t Riethuis” van Team V Architectuur als winnend ontwerp uit de bus gekomen. Het beoordelingsteam heeft de ontwerpen gewaardeerd via een scoreformulier waarop de leden punten moesten geven op vaste onderdelen. Belangrijk is dat het appartementengebouw dat er uiteindelijk komt past bij zowel de stad Monnickendam als het nieuwe Galgeriet en de weidsheid van de haven.

Het winnende ontwerp
Portefeuillehouder van het project, Jelle Kaars, is blij dat de uitslag bekend is. “Alle vier de architecten hebben heel erg hun best gedaan om met een passend ontwerp te komen. Er zijn vier heel verschillende ontwerpen ingediend. Er was dus daadwerkelijk iets te kiezen. Ik ben blij dat de keuze is bepaald door zowel deskundigen als vertegenwoordigers van bewoners en ondernemers. Ook geinteressseerde bewoners hebben hun mening kunnen geven”


Wedstrijd
Hoorne Vastgoed en BPD Ontwikkeling, samenwerkend onder de naam Projectontwikkeling Galgeriet BV, hebben afgelopen zomer vier architectenbureaus uitgenodigd mee te doen aan een prijsvraag voor het ontwerp van een appartementengebouw in de nieuw te ontwikkelen wijk Galgeriet in Monnickendam. Het appartementengebouw wordt gerealiseerd in de ‘oksel’ van het woongebied en de haven en wordt straks een van de blikvangers van de nieuwe wijk. In de opgave die de deelnemers ontvingen stond omschreven aan welke vereisten het ontwerp moest voldoen.


Vier ontwerpen
De vier geselecteerde architectenbureaus hebben hun ontwerpen op vrijdag 9 oktober jl. gepresenteerd aan de beoordelingscommissie die bestond uit vertegenwoordigers van Hoorne Vastgoed en BPD en het Kwaliteitsteam van de gemeente. Daarnaast was er een adviescommissie opgericht, bestaande uit vertegenwoordigers van bewoners en bedrijven uit de gemeente Waterland, met kennis over het project Galgeriet en de bebouwing langs het IJsselmeer. Zecc Architecten presenteerde hun ontwerp genaamd “Scheepvaarthuis”, Arons en Gelauff Architecten kwam met “De Monnicken”, Team V Architectuur met “ ’t Riethuis” en Inbo met “Geus”. Van de vier presentaties heeft Omroep PIM filmpjes gemaakt, die op de projectpagina van Het Galgeriet op de gemeentelijke website zijn geplaatst. Inwoners van Waterland konden hun reactie hierop geven via een speciaal e-mailadres. Deze reacties zijn aan het beoordelingsteam meegegeven. 

Projectgebied Galgeriet
Het voormalige bedrijventerrein Galgeriet wordt herontwikkeld tot een aantrekkelijk woon-, werk- en winkelgebied. Het project bestaat uit onder meer een supermarkt, commerciële voorzieningen, huur- en koopwoningen (ongeveer 700) en bijbehorende faciliteiten. De verwachting is dat eind 2020 gestart kan worden met de eerste werkzaamheden in het gebied.
 

Bron: Gemeente Waterland
Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services