Het kloppend hart van Waterland
Live

Wethouder Bekhuis onthult Kanjerschool bordje bij De Binnendijk

Gepubliceerd: Maandag 30 januari 2017 13:08

Op donderdag 26 januari jl. werd De Binnendijk officieel benoemd tot Kanjerschool. Om 12.00 uur onthulde wethouder Gabriëlle Bekhuis in het bijzijn van bijna alle 140 leerlingen, de leerkrachten, directeur Annemiek Langedijk en omroep PIM het Kanjerschool-bordje. Maar eerst werd er een heuse kanjer-rap gezongen, buiten op het pleintje voor de school. En dat met een temperatuur van rond het vriespunt.

Allemaal kanjers
Annemiek Langedijk vertelt: “Ik ben ontzettend trots dat onze docenten deze trainingen hebben gevolgd en dat alle leerlingen zo hard hebben gewerkt, zodat wij ons nu officieel een Kanjerschool mogen noemen. Dat waren we natuurlijk al, maar met zo’n bordje ziet de rest van de wereld het ook. De Binnendijk is een school vol kanjers.” Op de vraag of deze school nu de enige in Waterland is, die een kanjerschool is, antwoordt wethouder Bekhuis diplomatiek: “Ik vind alle scholen in Waterland kanjerscholen, maar De Binnendijk heeft het laten bekrachtigen en verdient hierdoor deze status officieel.”

Van klein tot groot
De Binnendijk heeft deze waardering ontvangen, omdat zowel de leerlingen als de leerkrachten de training met een goed resultaat hebben afgerond. Maar waarvoor eigenlijk? Wat is het belang van zo’n kanjertraining? Juf Jasmine van groep 3 legt uit: “De sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen is heel belangrijk! Van de kleuters tot en met groep 8 leerden de kinderen om op een positieve manier met zichzelf én anderen om te gaan. Deze vaardigheden kunnen ze natuurlijk altijd en overal gebruiken.”

Hoe zit dat met die kleuren
“Welke kleur pet heb jij zojuist opgezet?” luidt de vraag als omroep PIM de klas in loopt. Eén jongen zegt stoer: “Wit.” “En wat betekent die kleur pet?” “Dat je bent te vertrouwen.” Andere kleuren petten zijn er ook, maar die zijn niet zo geliefd. Behalve als ze worden opgezet met de witte erbij. “Maar een witte pet en een rode bij elkaar, wordt dat dan geen roze?” Hilariteit alom, maar de boodschap is duidelijk: een witte en een rode pet is positief; dan heb je humor én kunnen mensen met je lachen, in plaats van dat je anderen uitlacht. De kinderen snappen het uitstekend.

Respect voor elkaar
En dan is het tijd voor waar het om draait: de onthulling van het heuse Kanjerschool-bordje door wethouder Gabriëlle Bekhuis. Annemiek vertelt aan de kinderen: “Mevrouw Bekhuis werkt bij de burgemeester en zij is hiervoor vandaag speciaal naar De Binnendijk gekomen. Dat is heel bijzonder en daarom hebben we ballonnen opgehangen.” Wethouder Bekhuis vindt het heel belangrijk dat scholen extra aandacht besteden aan trainingen waarbij kinderen leren hoe je op een respectvolle manier met elkaar moet omgaan. “Dit is iets waar ze later ook nog veel profijt van zullen hebben.”

Kanjer tompoes
Om te vieren dat De Binnendijk een Kanjerschool is geworden werden er speciale tompoezen uitgedeeld. Als we de klas binnenkomen waar zojuist een paar doosjes worden neergezet door twee jonge dames van de Leerlingenraad, is het muisstil. De kinderen zitten te lunchen en tijdens het eten wordt er niet gesproken. Even zwaaien naar de camera mag natuurlijk wel. Als de school uit is, mogen verzorgers, ouders en grootouders een kijkje nemen in de klassen om te zien wat hun kind heeft geleerd tijdens deze training. Zo worden zij ook weer iets wijzer.

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services