Het kloppend hart van Waterland
Live

Wedstrijden paardrijden en hobby horsing bij de Gouwzeeruiters

Gepubliceerd: Maandag 08 juli 2024 20:58

Wedstrijden paardrijden en hobby horsing bij de Gouwzeeruiters

Foto: Omroep PIM

Op zondag 30 juni vond de onderlinge springwedstrijd plaats bij paardrijvereniging De Gouwzeeruiters in Monnickendam.

De Gouwzeeruiters is een vereniging waar de leden zelf hun paard meenemen, want het is geen manege en de vereniging organiseert vooral activiteiten zoals onderlinge wedstrijden voor dressuur en springen. Sommige leden hebben een eigen paard of pony en anderen een verzorgpaard of -pony. 

In de ochtend vond de springwedstrijd plaats met echte paarden en in de middag kwamen de kinderen met hobby horses aan de beurt. "Hobby horses??" hoor ik u denken. Ja, daar hadden wij van PIM ook nog niet van gehoord, maar dit zijn wat we voorheen stokpaarden noemen, maar dan met een kortere stok. Die houd je dan tussen je benen en daarmee spring je over de hordes. Een nieuwe rage, helemaal hot in Denemarken en nu ook in opkomst in Nederland, vertelde bestuurslid Maaike Vos. De kinderen kunnen dit thuis zelf oefenen, in de tuin of op een grasveld. En het is een stuk goedkoper uiteraard dan het houden van een echt paard.

In de ochtend - bij de echte paarden - moesten de ruiters met hun paarden over diverse hoogtes springen. Voorzitter Jos van Haasteren deed de prijsuitreiking. De beker voor nummer 1 ging naar Stephanie met een verzorgpony. Nummer 2 was Peggy die voor het laatst meedeed omdat haar paard nu 18 jaar is en niet meer zal meedoen aan wedstrijden. De derde prijs is voor Kimberley met een jong paard dat nog jaren mee kan. Hartelijk gefeliciteerd alledrie.

Daarna was het tijd voor hobby horsing. Er deden ruim 20 kinderen aan mee, het meeste meisjes, maar ook een aantal jongens. Lente Mantje, bestuurslid en mede-jurylid, vertelde waar de jury op let. De kinderen springen eerst een rondje over alle hordes en als ze dat netjes doen mogen ze door naar de volgende ronde. Daar gaat het om tijd, maar de jury let tevens op hoe ze de handen houden, snijden ze geen bochten af en houden ze zich aan de juiste volgorde.

Opvallend was dat er veel kinderen waren die niet uit Waterland, maar van heinde en ver kwamen om aan deze wedstrijd mee te kunnen doen. We zullen zien of dit ook een rage in Nederland wordt, een nieuwe, leuke en gezonde activiteit voor kinderen!

 

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services