Het kloppend hart van Waterland
Live

WatZr-campagne van start met verspreiding van duizenden bloemzaadjes in regio Noord-Holland

Gepubliceerd: Donderdag 10 juni 2021 08:16

WatZr-campagne van start met verspreiding van duizenden bloemzaadjes in regio Noord-Holland

Foto: WatZr

Met het verspreiden van duizenden bloemzaadbommetjes in 28 gemeenten in Noord-Holland is de WatZr-campagne gelanceerd. De campagne is een initiatief van Samen blauwgroen: een samenwerking van 28 gemeenten in Noord-Holland, het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, PWN en de provincie Noord-Holland. Het doel is inwoners aan te zetten tot watZrs: kleine, simpele acties in en om het huis die opgeteld het risico op wateroverlast, watertekort en hittestress verminderen en bijdragen aan een duurzame waterketen. Met deze campagne hoopt Samen blauwgroen dat inwoners zich bewuster worden van de noodzaak én daadwerkelijk maatregelen gaan nemen.

Kleine acties tegen klimaatverandering
Een verdroogde tuin, ondergelopen kelders en een overstromend riool: allemaal gevolgen die we regelmatig ervaren door steeds extremere weersomstandigheden. Gemeenten, het waterschap en PWN nemen maatregelen om dit tegen te gaan. Naast deze inzet is ook bewustwording en actie van de inwoners zelf nodig, want ongeveer de helft van het oppervlak in stedelijk gebied is privaat terrein. Daarom roept Samen blauwgroen op tot het nemen van watZrs: kleine en simpele acties om het huis of in de straat die bijdragen aan het verminderen van de hittestress, wateroverlast en watertekort én aan een duurzame waterketen. Om hier meer aandacht voor te vragen en om bewoners te stimuleren in actie te komen is de WatZr-campagne vandaag gestart. Het komende jaar worden binnen de campagne vier thema’s onder de aandacht gebracht: de campagne start met hittestress en droogte, en vervolgens is er aandacht voor de thema’s wateroverlast, schoon riool en tijd voor de tuin.

Wethouder Erik Heinrich: “We krijgen steeds meer te maken met extreem weer: hitte, langdurige droogte en wateroverlast. De gevolgen merken we allemaal. Een droog gazon, overlopend riool of bbomen die omwaaien door noodweer. In Landsmeer nemen wij al veel maatregelen, zoals: het beter benutten van groen en wegen voor waterberging en het toepassen van drainage-transport riolen. Maar ook de inwoners kunnen iets doen. Wij willen hen hierbij ondersteunen met deze campagne door het delen van kennis, het geven van tips en door te inspireren. We willen zoveel mogelijk watZrs in de gemeente, want iedere kleine actie, een watZr, draagt écht bij aan het tegengaan van deze gevolgen.”

Een watZr
Een watZr kan van alles zijn: bijvoorbeeld één tegel vervangen door een plantje, of de emmers buiten zetten omdat het vanmiddag hard gaat regenen en volgende week droog is, of het gebruik van een gieter in plaats van een tuinslang op warme dagen

De campagne bestaat uit een website: www.watzr.nl met informatie, inspiratie en tips. Ook is er een toolkit met daarin campagnemateriaal om aan de slag te gaan als watZr.

Over Samen blauwgroen
De campagne is een initiatief van Samen blauwgroen: een samenwerking van 28 gemeenten in Noord-Holland, het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, PWN en de provincie NoordHolland.

Bron: Gemeente Landsmeer

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services