Het kloppend hart van Waterland
Live

Waterlands Archief ontvangt prof. dr. Emile Schrijver met lezing over joodse boekcultuur

Gepubliceerd: Zaterdag 21 september 2019 09:09

Waterlands Archief ontvangt prof. dr. Emile Schrijver met lezing over joodse boekcultuur

Foto: Monique Kooijmans

Op 23 oktober geeft prof. dr. Emile Schrijver een benefietlezing in het Waterlands Archief in Purmerend onder de titel: ‘Joodse boekcultuur na de uitvinding van de boekdrukkunst’.

Het Waterlands Archief (WA) bezit het archief van de voormalige (ring)synagoge uit Edam. Deze bestaat o.a. uit een protokolboek (1779-1886), begraafregister en reglement. Het protokolboek is in 2013 gedigitaliseerd en raadpleegbaar via de website van het WA. Ruim de helft van het protokolboek is geschreven in een combinatie van Jiddisch en Hebreeuws in Asjkenazisch cursief. Een handschrift dat moeilijk leesbaar is als je het Jiddisch of Hebreeuws niet machtig bent.

Om het protokolboek beter toegankelijk te maken voor onderzoek is het WA in 2019 een co-creatie project gestart met o.a. Stichting Joods Verleden Edam en Joodse Scholengemeenschap Maimonides. Om het publiek achtergrondinformatie te verschaffen over de boekcultuur waarbinnen het protokolboek valt, heeft het WA prof. dr. Emile Schrijver uitgenodigd.

Joodse boekcultuur
Men is van nature geneigd te denken dat na de uitvinding van de boekdrukkunst het schrijven van complete boeken wel snel zal zijn opgehouden. Niets is echter minder waar, zeker in de joodse schrijftraditie, waarin groot belang wordt toegekend aan handgeschreven teksten. In deze voordracht zal de spreker ingaan op de enorme variatie aan handgeschreven bronnen die zijn overgeleverd, tot in de negentiende eeuw aan toe: boeken in vele talen en schriften, geïllustreerde en verluchte handschriften, vooral uit de achttiende eeuw, boekrollen in alle soorten en maten en alle mogelijke archiefstukken, meestal afkomstig uit oude joodse gemeenten. Er zal ook worden stilgestaan bij de makers van deze boeken: joden en christenen, schrijvers en kunstenaars, geleerden en leken en professionele schrijvers en welwillende amateurs.

Prof. dr Emile Schrijver is algemeen directeur van het Joods Historisch Museum en het Joods Cultureel Kwartier. Hij is daarnaast bijzonder hoogleraar in de geschiedenis van het joods cultureel erfgoed, in het bijzonder van het joodse boek aan de Universiteit van Amsterdam. Ook is hij conservator van de wereldberoemde Braginsky Collection of Hebrew Manuscripts and Printed Books in Zürich, Zwitserland. Hij heeft onderwezen en lezingen gegeven aan buitenlandse universiteiten in Europa, Israël en Noord en Zuid-Amerika. Hij is hoofdredacteur van de Encyclopedia of Jewish Book Cultures en voorzitter van het bestuur van de Association of European Jewish Museums.

Datum: woensdag 23 oktober
Tijd: 18.30 – 20.30 uur
Plaats: Wielingenstraat 75, Purmerend
Wilt u de lezing bijwonen? Neem voor meer informatie contact op met Migiza Victoriashoop via m.victoriashoop@waterlandsarchief.nl.

 

Bron: Waterlands Archief

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services