Het kloppend hart van Waterland
Live

Waterland stemt in 14 stembureaus

Gepubliceerd: Donderdag 18 maart 2021 00:49

Waterland stemt in 14 stembureaus

Foto: Bernard van de Ven

Vanwege corona zijn dit keer meer stembureaus geopend dan andere jaren. In totaal 14 stembureaus verspreid over de diverse kernen. Op maandag en dinsdag kon er al gestemd worden bij het stembureau in Sporthal ’t Spil en De Havenrakkers.

Waar de nieuwe burgemeester alle stembureaus langsging, deed PIM er een aantal. Toevallig kwamen we elkaar tegen in het Samuel in Monnickendam en op Marken bij het Trefpunt. De kersverse burgemeester van Waterland kan nog niet stemmen in Waterland, omdat zij nog in Ouderkerk a/d Amstel woont, maar ze vertelde dat ze na de zomer naar Monnickendam verhuist.

Bij alle stembureaus hoorden we dat het allemaal ordelijk verliep. De mensen wisten wat ze moesten doen en hadden ook keurig hun legitimatiebewijs en mondkapje mee. We gingen langs bij Gebouw Samuel, de Opstandingskerk, het gemeentehuis, en in Ilpendam, Zuiderwoude en Marken. We kregen foto’s van De Bolder. 

We spraken een aantal jongeren die voor het eerst stemden. Ze hebben zich voorbereid via internet en de kieswijzers. Ook wel via de tv-debatten. In Monnickendam spraken we Gerard Meij, fractievoorzitter van D66 Waterland bij het stembureau. Hij was trots op Sigrid Kaag, hoe ze het had gedaan in de debatten. In Ilpendam spraken we Joyce Vastenhouw, zij is statenlid van FvD en onlangs bevallen waardoor ze niet aan tafel kon komen bij de talkshow Feest van de Democratie een paar weken geleden. Zij verwacht winst voor de FvD bij deze verkiezingen. Het Dorpshuis in Ilpendam diende als stembureau en daar spraken we Ronald van Delden, de beheerder. Een moeilijk jaar heeft hij achter de rug door corona. Er staat in het weekend een kraampje waar ze soep, warme dranken en lekkernijen verkopen. Steun van de overheid komt ook maar langzaam op gang maar gelukkig worden ze wel aan de kostenkant geholpen bij de huur.

In Zuiderwoude is normaal gesproken de school het stembureau, maar dit jaar kon dat niet vanwege corona en de kinderen die op school les krijgen. Het bedrijf Lodder stelde daarop een deel van de schuur beschikbaar en daar stemden de mensen uit zowel Zuiderwoude als Uitdam.

Op Marken kreeg de burgemeester uitleg over het herdenkingsmonument bij het Trefpunt. Binnen bleek al ruim de helft van de verwachte opkomst te zijn komen stemmen. En we hoorden van de voorzitter Luutje de Waart dat om 19.02 uur de 1000e stemmer kon worden afgevinkt. Ook in Gebouw Samuel in Monnickendam bleek rond die tijd de 1000e stemmer te zijn gekomen.

Een woord van dank aan de voorzitters van de stembureaus voor hun informatie en dat ze het mogelijk maakten dat wij even konden komen filmen. De mensen die bij de stembureaus werkten hebben een lange dag gehad en vooral voor de tellers zal het bijna nachtwerk worden.

 

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services