Het kloppend hart van Waterland
Live

Wandel op dinsdagen mee met Huisartsenpraktijk Ilpendam

Gepubliceerd: Dinsdag 02 april 2019 10:28

Wandel op dinsdagen mee met Huisartsenpraktijk Ilpendam

Foto: zorggroep SEZ

Vanaf dinsdag 9 april 2019 wandelt huisartsenpraktijk Ilpendam wekelijks van 11.30 tot 12.00 uur met verschillende organisaties in Ilpendam. ‘Voor iedereen die wel wil wandelen, maar het niet alleen doet’.

Verzamelpunt en tevens eindpunt is het dorpshuis Ilpendam. Elke week wordt een route bepaald in de omgeving, afhankelijk van het wandeltempo van deelnemers (ook mensen met een rollator kunnen meewandelen). Na afloop kunnen de wandelaars samen (en geheel vrijblijvend) een kopje koffie drinken bij het dorpshuis.

De overige deelnemende organisaties zijn De Zorgcirkel, Stichting WonenPlus, Fysio-Fitness Ilpendam, Evean, Team Sportservice Zaanstreek Waterland en Fysiotherapie Burgers. De wandelbegeleiders zijn afwisselend een praktijkondersteuner van de huisartsenpraktijk en een medewerker van de samenwerkende organisaties.

Aanmelding is niet nodig en er zijn geen kosten verbonden aan de deelname.

Een gezonde leefstijl maakt ons gezonder: makkelijk gezegd en moeilijk gedaan.
Om deze reden, en ook omdat gezamenlijk een activiteit ondernemen leuk en inspirerend is, hebben de bovengenoemde organisaties met elkaar deze wekelijkse wandelgroep opgezet. Doel van de wandelgroep is om alle inwoners van Beverwijk - jong of oud en met of zonder een chronische ziekte - te inspireren tot meer bewegen.

Onderzoek van de Beweegrichtlijnen 2017 van de Gezondheidsraad wijst uit dat het percentage Nederlanders dat in 2017 voldoet aan de beweegrichtlijn:
· Vanaf 18 jaar : 44 %
· Van 12 t/m 17 jaar : 28%
· Van 4 t/m 11 jaar :55%

Richtlijnen zijn: minstens 150 minuten per week matig intensief inspannen, zoals wandelen en fietsen, verspreid over diverse dagen. Minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten, voor ouderen gecombineerd met balansoefeningen. En voorkom veel stilzetten. (Bron: Gezondheidsraad. Beweegrichtlijnen 2017. Den Haag: Gezondheidsraad, 2017)

Een half uurtje gezond wandelen helpt om je wat fitter te voelen, is goed voor de bloeddruk, goed voor de longen en goed voor de conditie. Daarnaast is het een laagdrempelige manier voor mensen met een fysieke beperking en om nieuwe mensen te ontmoeten. De organisatoren hopen met de wandelgroep een duwtje te kunnen geven in de sportieve richting “bewegen is een medicijn” en “voorkomen is beter dan genezen”.

Bron: Zorggroep SEZ

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services