Het kloppend hart van Waterland
Live

Walter Maas fietst 500.000 kilometer (virtueel 12 ½ keer de wereld rond)

Gepubliceerd: Zaterdag 10 oktober 2020 15:10

Walter Maas fietst 500.000 kilometer (virtueel 12 ½ keer de wereld rond)

Foto: Pieter Pereboom

Wat menigeen met een auto doet, heeft Walter Maas uit Marken met de fiets gedaan en hij doet dat nog steeds, kilometers maken. Inmiddels heeft de voormalige docent op de Protestants Christelijke basisschool ‘De Rietlanden’, virtueel, meer dan 12,5 keer de wereld rond gefietst ofwel meer dan 500.000 kilometers. Omdat hij (bijna) vanaf het begin de afstanden bijgehouden heeft en later een kilometer teller op z’n fiets kreeg, kan en kon hij deze afstand vaststellen.

Hoe het fietsen begon….
“Als zevenjarig jongetje fietste ik, samen met mijn 4 jaar oudere zus, van onze boerderij in Katwoude (bij de molen) naar de Meester Oosterveldschool in Monnickendam (deze school heet tegenwoordig ‘de Binnendijk’). Elke dag tien kilometer. Een bus reed wel langs de dijk, één keer per uur, maar fietsen bleek veel sneller te gaan”, vertelt Walter.

Toen Walter als elfjarige, na de basisschool, naar de HAVO (Hoger Algemeen Voorgezet Onderwijs) ging, ging hij het eerste half jaar met de bus vanuit Volendam naar het Vliegenbos in Amsterdam-Noord. In die tijd waren er enorme files bij Het Schouw (de weg was toen 2-baans). Hij besloot daarom na een halfjaar, de fiets te nemen en de afstand, 34 kilometer, met z’n stalen ros af te gaan leggen.

Na de HAVO succesvol te hebben afgesloten, ging hij op zeventienjarige leeftijd naar de Pedagogische Academie in de Dintelstraat in Amsterdam-Zuid. Elke schooldag 48 kilometer. Hij heeft voor die opleiding stage gelopen in Monnickendam, Marken, Purmerend en Amstelveen en natuurlijk werden die afstanden met z’n tweewieler afgelegd. 


“Mijn eerste baan in het onderwijs was in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam-West. Ik fietste elke werkdag 43 kilometer. Na acht jaar in de binnenstad te hebben les geven, heb ik eenentwintig jaar gewerkt in het Slotervaart en dat was elke dag 61 km fietsen” vertelt Walter verder. Op vijftigjarige leeftijd ging Walter op Marken lesgeven op De Rietlanden school en legde hij elk jaar tussen de 7.500 en 10.000 kilometer per jaar af met z’n fietst. “Het verste punt waar ik naartoe gefietst ben is Genève in Zwitserland en dat is vanaf Katwoude (enkele afstand) bijna 1.000 kilometer”, vertelt Walter vol trots.

In principe gaat Walter altijd op de fiets. Vele inwoners op Marken kunnen hem bijna ‘uittekenen’ op z’n rijwiel. Het is in al die jaren (bijna) nooit zo koud of glad geweest, dat hij niet kon fietsen. Hij vond het veiliger op de fiets, dan met een auto te reizen. De enige reden wanneer hij de auto pakte was een windkracht 8 of harder in combinatie met regen.

Nu heeft hij heeft vorige week dinsdag (22 september) de grens van meer dan een half miljoen kilometer op de fietst gepasseerd, oftewel virtueel 12½ keer de wereld rond gereden. Voor velen een niet te bevatten aantal kilometers, waarbij hij vele malen de pedalen heeft rond getrapt.

Tekst en foto's: Pieter Pereboom / www.MarkerNieuws.com

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services