Het kloppend hart van Waterland
Live

Vijftig jaar Marker Mannenkoor

Gepubliceerd: Zaterdag 16 april 2022 16:04

Vijftig jaar Marker Mannenkoor

Foto: Pieter Pereboom

Op het Noord-Hollandse schiereiland Marken zag op 16 april 1972 het Marker Mannenkoor het levenslicht. Het Marker Mannenkoor werd door de muzikale vrienden Dirk Zeeman, Jan Zeeman en Jan van Altena opgericht. Die vonden dat er op het muzikale en verenigingsgezinde Marken een mannenkoor ontbrak.

Onder leiding van de eerste dirigent Piet Boneveld werd aan een tweestemmig voornamelijk christelijk repertoire begonnen. Twee jaar later (1974) nam Jan van Altena het stokje over en introduceerde een vierstemmig repertoire (TTBB). (TTBB is de configuratie Tenor 1, Tenor 2, Bas 1, Bas 2, red.)

Na veertig jaar het koor te hebben geleid ging Jan van Altena in maart 2015 ‘met pensioen’ en nam Jan Peereboom de dirigeerstok van hem over. Hij leidt het koor met nieuw elan en weet de zangkwaliteit hoog te houden.

Nog steeds zingt het Marker Mannenkoor vierstemmig. Het repertoire heeft zich na verloop van tijd zeer breed ontwikkeld. Het koor zingt naast het christelijk repertoire ook shantymuziek, klassieke stukken, musicalwerken en populaire muziek. Deze werken worden vaak a capella uitgevoerd of met medewerking van begeleiding. De begeleiding bestaat vaak uit een gitaargroep (uit eigen koor), piano, band, orgel, brass ensemble, orkest of saxofoonkwartet.

Op dit moment zingen er in het Marker Mannenkoor 36 enthousiaste zangers (7x tenor 1, 11x tenor 2, 9x bas 1 en 9x bas 2). Het streven van het Marker Mannenkoor is anderen, maar ook zichzelf, te vermaken met zijn zangkunst op een zo hoog mogelijk niveau.

Jubileumviering
Op zaterdag 19 november wordt het jubileum officieel gevierd met een concert in de Patmoskerk aan de Hoogkamplaan op Marken. Het Edams Mannenkoor Excelsior heeft haar medewerking toegezegd.

Tekst en foto's: Pieter Pereboom / www.markernieuws.com

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services