Het kloppend hart van Waterland
Live

Vierde en laatste Invictus Games voor Rahmon Zondervan

Gepubliceerd: Vrijdag 26 oktober 2018 13:44

Vierde en laatste Invictus Games voor Rahmon Zondervan

Foto: Invictus Games

Vrijdag 27 oktober sloot de op Marken woonachtige Rahmon Zondervan zijn laatste Invictus Games af met een tijd van 5:23:38 in de finale van de 1500 meter hardlopen.

De Invictus Games vinden dit jaar plaats van 20 tot 27 oktober in Sydney (Australië). 500 militairen uit 18 landen strijden in wedstrijdverband om de hoogste plaats in 11 sportonderdelen. Alle militairen die deelnemen raakten in hun diensttijd psychisch of lichamelijk gewond.

 
De op Marken woonachrige Rahmon Zondervan raakte bij een sociale patrouille tijdens een NAVO missie in Afghanistan gewond. Hij en 15 andere soldaten uit zijn eenheid waren daar in gesprek met lokale bewoners toen iemand zichzelf in hun buurt opblies. Bij de zelfmoordaanslag vielen 35 gewonden waaronder 13 kinderen.
 
Rahmon heeft de aanslag toen overleeft vanwege zijn kogelvrije kleding. Door die kleding werd zijn torso beschermd tegen de granaatscherven. Maar op zijn armen en benen zijn nog duidelijk de littekens zichtbaar van de aanslag. Ook brak hij zijn rechter jukbeen en verloor hij zijn rechter oog. Hij weet niet precies hoeveel stukken metaal ze uit zijn lichaam hebben gehaald, maar hij had uiteindelijk 250 hechtingen in zijn lichaam nodig en moest alleen al 30 dagen in het ziekenhuis blijven om het vervoer terug naar Nederland mogelijk te maken. Toch prijst Rahmon zich gelukkig. "Veel Afghaanse mensen kwamen die dag om, waaronder veel kinderen."
 
Het was vreselijk wat er in Afghanistan is gebeurd, maar Rahmon vindt het niet erg om erover te praten. "Het is niet moeilijk om erover te praten omdat je het in mijn gezicht en overal ziet", zegt de 31-jarige Marker terwijl hij naar zijn benen wijst. "En ik herinner me alles tot het moment dat ik per helikopter naar het ziekenhuis werd vervoerd. Ik heb een hoop operaties nodig gehad, maar ik denk dat ik geluk heb gehad omdat de mentale littekens niet zo erg zijn."
 
Hardlopen heeft Rahmon geholpen om zich weer sterk te voelen en hielp hem zijn hoofd leeg te maken terwijl hij zich richtte op zijn revalidatie. En nu is hij in Sydney waar hij meedoet op de onderdelen hardlopen, zwemmen en wielrennen. "Dit zijn mijn vierde en laatste Invictus Games. I sluit hierna het gewonden boek. Ik wil iemand anders de kans geven om zich tijdens de Invictus Games te bewijzen. Het is ook niet alleen de sport. Je leert hier zoveel van elkaar en je ontmoet zoveel goede mensen. Hun verhalen zijn fantastisch en die zijn belangrijk om anderen te helpen. En bij je vierde Invictus Games gaat het ook meer om anderen dan om jezelf."
 
Rahmon sloot zijn vierde en laatste Invictus Games af met een tijd van 5:23:38 op de 1500 meter hardlopen. En voor iedereen die in de jaren na hem nog deel zal nemen heeft Rahmon nog een boodschap: "Gebruik sport om jezelf te helpen en probeer altijd met mensen te praten. Blij niet thuis en blijf niet stil. Praat erover."
 
Bron: Margie McDonald (Invictus Games Sydney 2018)

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services