Het kloppend hart van Waterland
Live

Veilig de Zomer door!

Gepubliceerd: Vrijdag 12 juli 2019 12:33

Veilig de Zomer door!

Foto: Maakhetzeniettemakkelijknl

De zomervakantie komt eraan. Voor inbrekers begint daarmee het hoogseizoen omdat veel mensen met vakantie zijn. Gemiddeld is een inbreker binnen 30 seconden binnen! Duurt het langer om binnen te komen dan zoekt hij liever een ander huis. Onze handhavers op straat en de politie letten komende tijd goed op en doen extra surveillances, maar u kunt als bewoner ook zelf veel doen om inbraak te voorkomen.

Tips om inbraken te voorkomen tijdens uw vakantie

  • Zorg dat uw huis een bewoonde indruk maakt. Vraag uw buren of zij een oogje in het zeil willen houden en willen helpen, bijvoorbeeld door de post weg te halen, de plantjes water te geven of de gordijnen af en toe open of dicht te doen. Maak gebruik van schakelklokken waarmee de lichten ’s avonds aan en uit gaan.

  • Deuren en ramen dicht en op slot. Sluit ramen en deuren goed af als u met vakantie gaat. Als u de deur alleen dicht trekt, dan kan deze met een creditcard of een stuk hard plastic makkelijk worden opengemaakt. Heeft u gecontroleerd of u goede sloten heeft? Bijvoorbeeld die zijn goedgekeurd via het Politie Keurmerk Veilig Wonen. Laat geen sleutels aan de binnenkant van de deur zitten. De inbreker hoeft alleen een raampje in te slaan om het te openen. Leg sleutels van raam-en deursloten niet in het zicht maar berg ze op. Vergeet ook de ramen en deuren op de bovenverdieping niet. Wanneer een inbreker via een open raam binnen kan komen, heeft hij maar een paar minuten nodig om de spullen mee te nemen. Leg kostbare apparatuur (laptop, tablet, mobiel) uit het zicht. Berg klimmateriaal zoals ladders, afvalcontainers en tuinmeubilair op, of maak ze deugdelijk vast. Inbrekers proberen vaak via hoger gelegen verdiepingen het huis binnen te komen. Heb je struiken rondom je huis? Zorg ervoor dat deze kort zijn, zodat je huis voor buren en voorbijgangers goed te zien is. Het is ook raadzaam om verlichting bij de deuren aan te leggen, bijvoorbeeld de bewegingssensor of schemerschakelaar.

  • Wees voorzichtig met sociale media. Inbrekers kijken niet alleen door het raam of bewoners thuis zijn. Nieuwe media zijn een belangrijke informatiebron om te checken of u met vakantie bent. Zet dus niet op twitter, facebook en Instagram dat u met vakantie bent. Daarnaast is het beter om geen bericht over uw vakantieperiode in te spreken op uw voicemail.

  • Bel 112 bij verdachte situaties. Ziet u zaken die u niet vertrouwt? Aarzel niet en bel 112. Snel alarm slaan betekent een grotere kans om de inbrekers te pakken. Voor meer informatie over het voorkomen van inbraken: www.maakhetzeniettemakkelijk.nl.

 

Bron: Gemeente Waterland

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services