Het kloppend hart van Waterland
Live

Veel bezoekers bij Hr. Ms. Mahu tijdens Jan Haring Weekend

Gepubliceerd: Vrijdag 14 juli 2017 14:15

Veel bezoekers bij Hr. Ms. Mahu tijdens Jan Haring Weekend

Foto: Nico Oussoren

Tijdens het Jan Haringweekend, dat dit jaar van 7 tot en met 9 juli plaatsvond in Monnickendam, was ook de mijnenveger Hr. Ms. Mahu in Monnickendam te bezichtigen. PIM voer met de bemanning mee naar Monnickendam.

De ondiepwater mijnenveger Hr.Ms. MAHU M880 behoort tot het varend erfgoed van de Koninklijke Marineen is de enige “inshore” mijnenveger die nog geheel in originele staat verkeert, zodat het publiek kennis kan nemen van hoe het mijnenvegen in zijn werk ging.

De Stichting Promotie Maritieme Tradities (P.M.T.) heeft zich tot taak gesteld alle krachten te bundelen om het varend erfgoed van de Koninklijke Marine voor het nageslacht te behouden en tot museumschepen te maken.

De mijnenveger MAHU is door de medewerkers van de stichting P.M.T. van een zekere ondergang gered. Zeer veel arbeidsuren en heel veel geld waren nodig om de MAHU in de huidige staat te brengen. De “spiegel” werd vervangen, het dek werd ontdaan van het mos dat er op groeide en de motoren, die jaren lang hadden stilgestaan, zijn nieuw leven ingeblazen. Van een bijna zinkend wrak is de MAHU weer een schip geworden dat vaart en bezocht kan worden. Alleen met heel veel inzet van medewerkers en met steun van sponsors en donateurs kunnen zij de MAHU in een nog betere staat brengen en houden.

De Hr.Ms. MAHU M880 lag afgemeerd aan de kade bij de Lange Brug waar de bemanning de vele bezoekers van het Jan Haring Weekend op zaterdag en zondag ook welkom heette aan boord. Heel veel geinteresseerden bezochten het schip. Zij kregen daar uitleg over het schip en haar geschiedenis. Zondagmiddag voer de Hr.Ms. MAHU M880 weer uit naar haar thuisbasis in Amsterdam.

Voor meer technische informatie en de geschiedenis van de Hr. Ms. MAHU M880 kunt u kijken op: mahu.amsterdam of www.vriendenvandemahu.nl
Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services