Het kloppend hart van Waterland
Live

Veel animo voor het Regionaal Startersevenement 2019

Gepubliceerd: Vrijdag 12 april 2019 16:58

Veel animo voor het Regionaal Startersevenement 2019

Het regionaal startersevent, voor het zevende jaar op rij georganiseerd door de Gemeente Purmerend, en dit jaar voor het eerst samen met de Gemeente Waterland, trok maandagavond veel starters uit de regio naar Hotel Burggolf in Purmerend. Zij kwamen inspiratie opdoen, zich te laten informeren en om andere ondernemers te ontmoeten.

Joeri Goede, medeoprichter van Startersloket en partner van ikwordzzper.nl, is de drijvende kracht achter deze regionale startersevenementen. Hij doet dit in samenwerking met gemeenten en regionale sponsoren, zoals in dit geval de Rabobank. Goede opent de avond en weet ons te vertellen dat er in 2018 maar liefst 200.000 nieuwe ondernemers zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK). En elk kwartaal komen daar 60.000 nieuwe ondernemers bij. ‘Ondernemen is het leukste wat er is. Je hebt veel vrijheid. Maar vergis je niet, het is ook hard werken’, zo drukt Goede starters op het hart. ‘60% van alle starters overleeft de eerste 5jaar niet’. Dat is even slikken voor de starters in de zaal. ‘Maar’, zo vervolgt hij, ‘wat veel starters niet weten, is dat zij ook veel rechten hebben als ondernemer. En dat starters geld kunnen verdienen door de juiste regels toe te passen. Daarom zijn informatieavonden als deze belangrijk. Naast inspiratie en nieuwe contacten, krijg je nuttige informatie en kun je leren van de tips en tricks van ervaren lokale ondernemers.’

Na de introductie volgt in zaal 1 de workshop ‘Groeistrategieën voor een vliegende start met je bedrijf’ door businesscoach Mirjam van Gaalen, oftewel Miss Canvas. Zij legt uit hoe je het fundament van je bedrijf legt. De valkuil van veel ondernemers is, volgens Mirjam, dat veel geld wordt geïnvesteerd in vakkennis en te weinig in het ontwikkelen van je ondernemers-skills. Maar die vakkennis heb je allang. En juist die ondernemers-skills moet je ontwikkelen. Hoe onderscheid jij je in een markt vol concurrenten? Welk probleem los je op? En waarom moeten ze juist bij jou zijn? Als mensen jouw toegevoegde waarde zien komen de koopsignalen vanzelf. Dan hoef je ook niet te onderhandelen over je prijs. Dat is ook haar advies: geef vooral geen korting om de deal te doen, want daarmee doe je jezelf als expert kort.

In zaal 2 gaat de workshop over online zichtbaarheid. ‘Hoe presenteer jij je online als ondernemer’. Mariëlle de Munnik, (online) communicatiespecialist, geeft nuttige tips over de inzet van Social Media waar de starters in de zaal direct mee aan de slag kunnen. Ook vertelt ze hoe je je website zo kan inrichten dat bezoekers klant worden.

Na de pauze waar volop genetwerkt wordt, volgt een tweede ronde. Met opnieuw twee inspirerende workshops. Linda Kramer van Bruisend in Bedrijf geeft tips hoe je als ondernemer de juiste prijs voor je dienst of product bepaalt. Hoe je zorgt dat de puzzel klopt zodat je bedrijf niet kunstmatig in stand wordt gehouden. Veel ondernemers gaan hard aan de slag en zien aan het einde van de maand wat er onder de streep overblijft. En dat valt vaak tegen. Haar advies is dan ook om eerst je winstdoelstellingen te bepalen en vervolgens de route te bepalen om deze winst veilig te stellen. Veel ondernemers worstelen met het vaststellen van hun uurtarief. Je uurtarief moet hoog genoeg zijn om ook de niet declarabele uren (zoals vakantie, ziekte, feestdagen, studie etc.) en de bedrijfskosten te dekken. Een uurtarief is slechts een van de verdienmodellen en zeker niet het meest lucratieve. Er zijn veel meer manieren om geld te verdienen. Zodat je niet afhankelijk bent van declarabele uren. Als voorbeeld noemt zij een abonnement voor je diensten. Hiermee verzeker je jezelf van een doorlopend basisinkomen.

In de andere zaal geeft Joeri Goede tijdens de workshop ‘Goede start met belastingen’ belastingtips waarmee starters veel geld kunnen besparen en verdienen.

We sluiten de avond af met een gezellige en informele netwerkborrel.

We vragen Dennis Willms uit Monnickendam, winnaar Zomerondernemer 2018, hoe het één jaar na dato gaat met zijn bedrijf. Dennis ontwerpt creatieve ledverlichting voor bedrijven. Hij vertelt hoe de gemeente hem geholpen heeft om zijn idee, Dewi-Dekolamp, van de grond te krijgen. Hij heeft veel baat gehad van netwerkevents en de tips die hij kreeg van andere ondernemers. Dennis heeft net een grote opdracht voorde openbare basisschool De Fuut afgerond. Zijn bedrijf begint aardig te lopen nu, zo vertelt hij. Afgelopen jaar heeft Willms ook nog full time gewerkt, maar als de zaken zo blijven lopen zal het niet lang meer duren voordat hij er van kan leven.

Lucie van Vliet, bedrijfscontactfunctionaris van Waterland is zeer tevreden over de deelname van de Gemeente Waterland aan het Regionaal Starters evenement. ‘Dit is de eerste keer dat wij medeorganisator zijn. Door de samenwerking hebben wij een groot bereik. Je ziet ook dat starters uit de hele regio naar dit evenement komen. Wij vinden het belangrijk dat het groeiend aantal starters in de regio weet waar ze met hun vragen terecht kunnen.‘ Dit kon de wethouder van Economische Zaken van Purmerend, Mario Hegger, onderschrijven.

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services