Het kloppend hart van Waterland
Live

Vanavond toch genieten van de Johannes Passion door Cantorij Monnickendam

Gepubliceerd: Zaterdag 04 april 2020 17:19

Vanavond toch genieten van de Johannes Passion door Cantorij Monnickendam

Foto: Cantorij Monnickendam

Het is al vele jaren een traditie dat de Cantorij Monnickendam vóór Pasen de Johannes Passion  van Johann Sebastian Bach ten gehore brengt in de Grote Kerk in Monnickendam. Ook dit jaar zou dat het geval zijn. Helaas kon het concert vanwege alle Corona-maatregelen geen doorgang vinden. Dus daarom zendt PIM zaterdag 4 april om 20.00 uur een herhaling uit van de uitvoering van de Johannes Passion door Cantorij Monnickendam van 23 maart 2013.

De uitvoering van de Johannes Passion in 2013 was de 45e keer dat deze werd uitgevoerd door de Cantorij. Het stuk verhaalt het lijdensverhaal van Jezus. Het was trouwens omstreeks 1724 dat de Johannes Passion voor het eerst werd uitgevoerd. Het stuk is in een aantal verschillende versies uit te voeren omdat Bach vele jaren aan de Passion bleef schaven. Muziekstukken werden soms vervangen, maar de tekst bleef nagenoeg gelijk. Bach koos wel de teksten van de aria’s, koralen en koorzang, waarbij hij gebruik maakte van reeds in omloop zijnde teksten. 

Aan deze uitvoering van de Johannes Passion werd medewerking verleend door sopraan Elma van den Dool, bas-bariton Pieter Hendriks, mezzosopraan Helena van Heel, en tenor Peter Gijsbertsen. Het Westerkerk Bachorkest uit Amsterdam verzorgde de muziek. 

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services