Het kloppend hart van Waterland
Live

Van Randwijkschool uit Ilpendam ontbijt met de burgemeester

Gepubliceerd: Woensdag 08 november 2017 16:54

Van Randwijkschool uit Ilpendam ontbijt met de burgemeester

In het kader van het Nationaal Schoolontbijt waren de leerlingen van de Van Randwijkschool in Ilpendam uitgenodigd op het gemeentehuis om samen met de burgemeester te genieten van een gezond ontbijt. Aan het landelijke educatieve ontbijtevenement doen meer scholen en gemeenten mee dan ooit: 2.900 basisscholen en 270 burgemeesters. Veel burgemeesters betalen symbolisch voor hun ontbijt met een donatie aan het Jeugdcultuurfonds, dit jaar het goede doel van het Nationaal Schoolontbijt.

In de week van het goede en voedzame ontbijt, eten de basisschoolleerlingen een gezamenlijk ontbijt met de klas. Omroep PIM mocht een broodje meehappen met de H.M. van Randwijkschool uit Ilpendam. Zij ontbeten op uitnodiging van de burgemeester, mevrouw Luzette Wagenaar-Kroon, in het gemeentehuis van Waterland. De gemeente Waterland is een van de maar liefst 270 gemeenten waar ze in de ontbijtweek een schoolklas in het stadhuis ontvangen. Meer dan ooit.

Dit ontbijt wordt georganiseerd voor de bewustwording van het goed starten van de dag, met een lekker ontbijt, zodat kinderen leren het ontbijt niet over te slaan en gezonder leren eten. Inmiddels is hier een positieve trend waarneembaar, zo legden de drie kinderen uit de leerlingenraad uit. De burgemeester heette de kinderen welkom en besprak met hen de voordelen van een goed ontbijt op de leerprestaties. Ook overhandigde zij een cheque van € 50,-- aan de school.

Kinderen ontbijten vaak, maar nog niet zo gezond
Uit een analyse van het RIVM en onderzoek van GfK naar ontbijtgedrag blijkt dat de meeste basisscholieren dagelijks ontbijten: 95%. Ze doen dat ook nog vaker dan een half jaar geleden met een volkorenboterham. Met 45% heeft het volkorensneetje de eerste plaats veroverd op de tarweboterham (36%). Aan de andere kant blijf chocoladebeleg met 39% veruit favoriet na vleeswaren (21%), kaas (16%) en jam, honing of stroop (10%). Groente en fruit maakt nog nauwelijks deel uit van het ontbijt: gekeken naar de lunch, avondmaaltijd en tussendoortjes eten schoolkinderen 1% van hun groente bij het ontbijt en 5% van het fruit. Om die reden halen ze vaak niet de dagelijks aanbevolen hoeveelheid groente en fruit.

Brede steun voor educatief evenement
Voor ruim 550.000 kinderen verzorgt het Nationaal Schoolontbijt deze week een gezond ontbijt volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum en met de steun van Jongeren Op Gezond Gewicht, de Maag Lever Darm Stichting en de Nederlandse Coeliakie Vereniging. Met speciaal lesmateriaal ontdekken kinderen hoe ze hun ontbijt kunnen verbeteren. Bovendien is het Nationaal Schoolontbijt ambassadeur van Gezonde School, een samenwerkingsverband dat scholen helpt om het hele jaar aandacht te besteden aan de gezondheid van hun leerlingen.Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services