Het kloppend hart van Waterland
Live

Vaartocht met historie, flora en fauna van het Ilperveld

Gepubliceerd: Woensdag 10 augustus 2022 10:21

Vaartocht met historie, flora en fauna van het Ilperveld

Foto: Klaas Ros

Hoe zag het er vroeger uit in het Ilperveld? Woonden hier al mensen? Welke flora en fauna was er aanwezig? Vaar zondag 21 augustus mee met schipper en gids van Landschap Noord-Holland en laat je terugvoeren naar ongeveer vijf à zesduizend jaar geleden en luister naar de antwoorden op deze vragen.

Terug in de tijd in het Ilperveld
Tijdens deze vaartocht vertelt de gids je de verhalen en legendes die er over het Ilperveld bekend zijn. Bijvoorbeeld over de Spaanse tijd rond 1500. Over de turfwinning, en wat kregen wij ervoor terug. De ontwatering, de erosie, de rampen, de vervuiling en waar werd dit door veroorzaakt? Ook uit de tijd van de tweede wereldoorlog zijn er bijzondere verhalen te vertellen.

 
Onderweg vaar je langs het langhuis, een woning uit lang vervlogen tijden. Je ziet petgaten en legakkers waar turf werd gestoken. Je gaat aan land en lopen over trilveen. Natuurlijk is er aandacht voor alles wat groeit en bloeit aan de waterkant en op het land. Ook hebben we oog voor de vele vogels die zo kenmerkend zijn voor dit fraaie, waterrijke natuurgebied ten noorden van Amsterdam.

Heb je een verrekijker? Neem deze dan mee! Trek waterdichte schoenen of laarzen aan en warme (regen)kleding. Op het water kan het fris zijn. Kinderen zijn van harte welkom. Op de boot is ook plek voor rolstoelen, neem van tevoren contact op als je met een rolstoel mee wilt. Honden zijn in het Ilperveld niet toegestaan.

Wanneer: Zondag 21 augustus van 13:30 tot 15:30 uur.
Waar: Verzamelen op de parkeerplaats Ilperveld, Kanaaldijk 32A, 1121 NX Landsmeer.
Zin om mee te gaan? Reserveer een plek aan boord op www.gaatumee.nl

Bron: Landschap Noord-Holland

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services