Het kloppend hart van Waterland
Live

Urn van Monnickendamse veteraan (88) bijgezet op begraafplaats Zuid-Korea

Gepubliceerd: Zaterdag 23 september 2017 10:30

Urn van Monnickendamse veteraan (88) bijgezet op begraafplaats Zuid-Korea

Foto: VOKS

De 88-jarige oorlogsveteraan Joop Aldewereld uit Monnickendam wist het zeker: na zijn dood wilde hij worden bijgezet op de begraafplaats voor VN-militairen in Busan, Zuid-Korea. En volgende week komt die wens uit. De urn van de in februari overleden oud-strijder wordt woensdag bijgezet op de militaire begraafplaats.

Aldewereld diende in Zuid-Korea tijdens de Korea-oorlog die woedde tussen 1950 en 1953. Hij was lid van het Nederlands Detachement van de Verenigde Naties, administratief ingedeeld bij het regiment Van Heutsz. Aldewereld overleefde de oorlog en keerde terug naar Nederland. Hij werd lid van de Vereniging Oud Korea Strijders (VOKS). Via datzelfde VOKS woonde hij vorig jaar een bijzetting bij van de urn van de overleden oud-VN-militair Nico Wessels. Het was daar dat Aldewereld besloot: dit wil ik ook, begraven worden tussen mijn oud-kameraden.

Leo Schreuders, zoon van de oprichter van het VOKS, weet te vertellen aan NH Nieuws dat Aldewereld geen contact meer had met zijn familie. Daarom zal zijn laatste tocht onder andere begeleid worden door VOKS-voorzitter Paul Gommers.

De ontvangstplechtigheid zal maandag plaatsvinden op de luchthaven van Busan en woensdag zal zijn urn op de begraafplaats worden bijgezet. “Er zijn weinig foto’s van Joop”, vertelt Schreuders. “Maar toen we het Koreamuseum in Schaarsbergen (in Gelderland, red.) doorzochten, kwamen we er toch een tegen. De foto is genomen vier maanden voordat hij in 1954 terugkeerde naar Nederland.”

Hoewel de Korea-oorlog officieel eindigde met een wapenstilstand in juli 1953, is de oorlog eigenlijk nooit afgelopen. Het doel van de oorlog, het opnieuw samenbrengen van Noord- en Zuid-Korea, is tot op de dag van vandaag niet behaald.

Bron: RTV NH

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services